Російська "паспортизація Донбасу" рухається дуже мляво — ІС

23 травня 16:56

У відповідь окупаційні адміністрації розгорнули "активні заходи".

 

Мешканці Донбасу не прагнуть отримувати російські паспорти. Їх в основному видають "держслужбовцям першого ешелону" і "бойовикам". Зокрема за місяць було відправлено близько 500 пакетів документів на отримання громадянства, повідомив координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

"Незважаючи на браві заяви Пушилина і Пасічника, т. зв. "паспортизація" йде через пень-колоду. Обілечує в основному "держслужбовців першого ешелону" та "бойовиків", яким уже нічого втрачати і вони на всяк випадок готують собі шляхи відходу в Росію. Для їх зручності створені окремі черги на отримання паспортів як РФ, так і "ЛДНР"... Але навіть незважаючи на "створені зручності", фактично за цілий місяць в Ростов-на-Дону з "ЛДНР" відправлено трохи більше 500 повністю сформованих пакетів документів "бойовиків" і "держслужбовців", - написав він в Facebook.

Також Тимчук зазначив, що особливо ажіотаж впав серед пенсіонерів, які зрозуміли, що не отримають російську пенсію і втратять українську.

У той же час за інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, російські окупаційні адміністрації вживають активні заходи для збільшення показників надання російського громадянства населенню тимчасово окупованої території у Донецькій і Луганській областях. Зокрема, керівництво так званих "республік" вимагає від органів місцевого самоврядування посилити роз'яснювальну роботу серед місцевого населенням щодо цього питання. У тому числі агітувати тих громадян України, які приїжджають відвідати їх на тимчасово окуповані території.

Зазначимо, що раніше президент Росії Володимир Путін запропонував видавати російські паспорти не тільки мешканцям окупованих територій ОРДЛО, але і громадянам всієї України. У відповідь на заяву російського президента переможець українських виборів Володимир Зеленський заявив, що українці не спокусяться російським громадянством і висловив готовність видавати українські паспорти "борцям з путінським режимом". Після чого Путін запропонував Зеленському спільне громадянство для українців і росіян.

Як писало DT.UA, надаючи громадянство, Росія тестує Зеленського, зміцнює свої позиції в Донбасі і готує правові підстави для військового сценарію. Детальніше про плани Росії читайте в статті Сергія Немирича "Три в одному" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".