РосЗМІ повідомили про домовленості між Україною і РФ про обмін за формулою "33 на 33"

22 серпня 20:14

За даними джерел, Денісова вже прибула до Росії.

 

За даними російських ЗМІ, Україна і Росія нібито близькі до погодженням обміну утримуваними особами за формулою "33 на 33". Про попередньою домовленістю повідомило видання "РБК" з посиланням на власні джерела в четвер увечері, 22 серпня.

За даними видання, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вже прибула до Москви. Однак російський омбудсмен Тетяна Москалькова перебуває у відпустці, і в російській столиці її немає.

Про те, хто саме може бути звільнений у рамках процедури обміну, не повідомляється. Також російське видання не уточнює, чи йдеться в даному випадку про військовополонених моряків, яких РФ згідно з рішенням Міжнародного трибуналу з морського права повинна була звільнити без будь-яких додаткових умов ще два місяці тому.

За словами співрозмовників видання, близьких до переговорного процесу, особливий інтерес Кремль проявляє до персони керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, обвинуваченого в державній зраді. Чи включатимуть його до обмінного списку, чи РФ буде домагатиметься реалізації якоїсь "особливої схеми" звільнення, поки що невідомо.

Також джерела не змогли відповісти на питання про можливість обміну українського режисера Олега Сенцова, проти якого російські окупанти сфабрикували звинувачення в тероризмі і засудили його до 20 років колонії суворого режиму.

16 липня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова передала російському омбудсмену Тетяні Москальковой список зі 150 українських політв'язнів і військовополонених, яких незаконно тримають у РФ і анексиованому Криму. Москалькова, в свою чергу, передала Денісовій аналогічний список заарештованих і засуджених в Україні громадян Росії.

21 серпня в "Лефортово" підтвердили, що в московському СІЗО перебувають Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Володимир Балух і Роман Сущенко. Українських політв'язнів перевели з колоній і в'язниць в російській глибинці.

Раніше російська журналістка Вікторія Івлєва повідомила, що адміністрація "Лефортово" прийняла передачі для українських політв'язнів Романа Сущенка, Олексія Сизоновича, Євгена Панова, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба і Миколи Карпюка.

Як повідомляють росЗМІ, переговори про обмін утримуваниими особами вийшли на фінальну стадію. Переведення українців до "Лефортово" може свідчити про майбутній обмін.