САП оскаржила запобіжні заходи підозрюваним у справі про обмін квартир Нацгвардії

23 травня 10:43

Розмір застави, застосованої до директора компанії, не відповідає його матеріальному становищу, зазначили у прокуратурі.

 

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) оскаржили запобіжні заходи підозрюваним у справі про обмін квартир Національної гвардії – директору будівельної компанії та оцінювачу. Про це повідомляє сьогодні прес-служба САП у Facebook.

У прокуратурі нагадали, що слідчий суддя Солом'янського райсуду Києва відмовив у задоволенні клопотання детектива Національного антикорупційного бюро щодо застосування стосовно директора компанії та оцінювача запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю застави у 75 млн гривень та 7 млн гривень.

Суддя застосував запобіжний захід у вигляді застави розміром 2 млн та 1,5 млн гривень відповідно. Прокурори САП оскаржили такі міри запобіжних заходів до Київського апеляційного суду. Вказується, що розмір застави, застосованої до директора, не відповідає його матеріальному становищу, оскільки вартість лише одного його авто приблизно 10 млн гривень.

Розгляд скарги прокурора відбудеться у п'ятницю, 24 травня, о 09:30 в приміщенні Київського апеляційного суду.

Нагадаємо, 14 травня детективи НАБУ прийшли з обшуками до службовців Нацгвардії і працівників низки приватних компаній. Обшуки проводилися у межах справи про заволодіння майном НГУ на суму 81,64 млн гривень.

Наступного дня затриманим екс-очільнику НГУ Юрію Аллерову, генеральному директору компанії-забудовника Олегу Майбороді й оцінювачу Алісі Грищук повідомили про підозру за статтею 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

За версією слідства, у 2000-х роках ГУ Внутрішніх військ МВС (реорганізоване у ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини в центрі Києва мали побудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

Але в 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія "обміняла" квартири та паркомісця на Печерську на 65 квартир у будинку на околиці Києва (біля станції метро "Червоний хутір"). Його будівництвом займалася та сама компанія-забудовник. За даними експертизи, вартість цих квартир на 81 635 448 грн менша за ті, які НГУ мала отримати на старті домовленостей.

За кілька місяців після "квартирного обміну" донька Аллерова Катерина Пустиннікова стала власницею позашляховика Grand Cherokee 2015 року випуску (близько 1,5 млн гривень на вторинному ринку) і квартири в ЖК "Микитська слобода". Забудовником цього об'єкта була та сама компанія, на користь якої Аллеров "обміняв" квартири нацгвардійців - "Укрбуд Девелопмент".