САП відкрила чотири справи за заявами екс-депутата Крючкова

22 травня 17:08

Одне з проваджень стосується колишнього президента Петра Порошенка і його оточення.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила чотири кримінальні провадження за заявами підозрюваного у махінаціях в енергетичній сфері екс-народного депутата Дмитра Крючкова, повідомляє прес-служба САП.

На особистому прийомі в очільника САП Назара Холодницького екс-депутат зробив заяву щодо "правомірності дій колишнього президента України, низки вищих посадових осіб, народних депутатів та керівництва великих підприємств, у статутному капіталі яких частка державної або комунальної власності перевищує 50%".

Перша справа стосується ПАТ "Центренерго" та Фонду державного майна України. Крючков заявив, що члени наглядової ради "Центренерго" змовилися зі службовцями ФДМУ задля розкрадання коштів товариства шляхом приватизації належного державі пакету акцій.

Понад 6 млрд гривень, що мали бути отримані від такого відчуження, упродовж 2016-1018 років виводилися з "Центренерго" через конвертцентри, координували схему колишній президент Петро Порошенко та його бізнес-партнер, народний депутат Ігор Кононеко, стверджує Крючков.

Справу відкрито за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Друга справа стосується закупівлі ПАТ "Центренерго" вугілля. За словами Крючкова, службовці "Центренерго" у змові з постачальниками вугілля ТОВ "Укрвуглетрейдінг", ТОВ "Шахтарськтранс" та іншими, придбали вугілля на суму близько 170 млн гривень. Ціна на нього була завищеною, а у схемі брали участь фіктивні підприємства.

Справу відкрито за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

Третя справа стосується привласнення майна та коштів ПрАТ "Нижньодністровська ГЕС" та ПАТ "Укргідроенерго" на суму 2,2 млрд гривень.

Службовці цих підприємств у змові з іншими особами здійснили кілька злочинних епізодів, наголошує екс-депутат: передали на користь "Укргідроенерго" майно ГЕС на суму понад 1 млрд гривень; упродовж 2010-2015 років купували у ТОВ "Консорціум", НВО "Укргідроенергобуд", ТОВ "ШДСУ", ТОВ "Грін Лайт", ТОВ "Будмонтажсервіс 1", ТОВ "Укренерджі" та ТОВ "Кабельтехпостач" товари та послуги за завищеними цінами; сплачували приватним компаніям гроші за фіктивні роботи.

Справу відкрито за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

Четверта справа стосується ПАТ "Черкасиобленерго" і ПАТ "Азот". У ході виконавчого провадження службовці обох підприємств уклали мирову угоду щодо розстрочення 1,276 млрд гривень, які "Азов" заборгував "Черкасиобленерго" за електроенергію.

Однак умови угоди унеможливлюють виплату коштів за графіком розстрочення на 2019-2027 роки після 1 липня поточного року через зміну в країні моделі ринку електроенергії. До того ж, у перші чотири роки вона передбачає погашення лише 4,7 млн гривень на місяць, а інфляційних виплат - у 2027 році.

Справу відкрито за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Нагадаємо, 16 квітня Дмитра Крючкова екстрадували в Україну з Німеччини, де він переховувався від слідства. Одразу ж після прильоту детективи НАБУ затримали Крючкова в міжнародному аеропорту "Бориспіль". Солом'янський суд Києва заарештував підозрюваного на 45 діб з альтернативою застави у 7,11 млн гривень. Крючков вийшов із СІЗО під заставу.

28 березня проект "Схеми" оприлюднив журналістське розслідування про виведення коштів "Запоріжжяобленерго", "Черкасиобленерго" і "Харківобленерго", контрольний пакет яких належить державі.

У межах злочинної "схеми" кілька напівдержавних обленерго домовилися, щоб промислові підприємства платили за поставлену електроенергію не їм безпосередньо, а компанії "ХК "Енергомережа", якою керував екс-депутат від "Батьківщини" Дмитро Крючков. Фірма зобов'язалась передавати гроші обленерго, однак не виконувала власні зобов'язання, заволодівши таким чином 1,4 млрд гривень.

З телефонних розмов випливає, що бізнес-партнер президента Петра Порошенка, заступника голови парламентської фракції БПП Ігор Кононенко, якого називають "куратором" енергетичної сфери країни, та бізнесмени Григорій і Ігор Суркіси керували Крючковим і мали свою "частку" у "схемі". Участь у ній також імовірно брав народний депутат Ігор Котвіцький ("Народний фронт").

Розслідуванням справи про привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах детективи НАБУ займаються з 2015 року. Докладніше про процес у справі Крючкова і корупцію в українській енергетиці читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича "Енергетика - цирк без клоунів ..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".