У понад 50 містах України та світу вимагали покарати винних у вбивстві Гандзюк

18 травня 18:18

Зіткнень і затримань на акціях не було.

 

В Україні та за кордоном сьогодні пройшли численні акції з вимогою покарати винних у вбивстві радниці мера Херсона, громадської активістки Катерини Гандзюк. У столиці акція "Україна запитує: хто замовив Катю Гандзюк" проходила поряд з Адміністрації президента, під час її проведення виступав батько загиблої, повідомляє "Громадське".

Подібні заходи відбулися також у понад 50 населених пунктах країни: у Білій Церкві, Ірпені, Обухові, Вінниці, Луцьку, Нововолинську, Дніпрі, Костянтинівці, Слов'янську, Маріуполі, Торецьку, Краматорську, Житомирі, Ужгороді, Запоріжжі, Кривому Розі, Бердянську, Одесі тощо.

За кордоном акції провели в Берліні, Карлсруе, Страсбурзі, Парижі та Варшаві. Під час проведення заходів зіткнень і затримань не було. За останні п'ять років, після "Євромайданів" у регіонах, це перша всеукраїнська акція національного масштабу.

Активісти зазначають, що новообраний президент Володимир Зеленський повинен продемонструвати новий рівень контролю за розслідуванням резонансних злочинів.

Як повідомлялося, суд у Херсоні почне розглядати справу про вбивство радниці мера міста, активістки Катерини Гандзюк 27 травня. Цю справу вестиме суддя Юлія Бочко.

24 квітня прокуратура вручила нову підозру голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру –він більше не є обвинуваченим в організації умисного вбивства. Йому, а також безпосереднім учасникам нападу на Гандзюк, тепер інкримінують не ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), а ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Прокуратура також пом'якшила підозру Ігорю Павловському, якого слідство вважає організатором злочину. Тепер йому інкримінують не умисне вбивство, а "приховування злочину" (ч. 1 ст. 396 КК).

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла в результаті нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти).

Детальніше про справу Катерини Гандзюк читайте у статті Масі Найєма "Сіре зло" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".