У список для обміну входять фігуранти справи "українських диверсантів" — адвокат

15 жовтня 15:30

У Росії їх засудили до 14 років в'язниці.

 

Верховний суд РФ залишив без змін вирок незаконно засудженим українцям Володимиру Дудці і Олексію Бессарабову, які отримали по 14 років колонії суворого режиму по так званій "справі українських диверсантів".

"Вирок Севастопольського міського суду щодо Дудки і Бессарабова залишити без змін, апеляційну скаргу захисту - без задоволення", - оголосив у вівторок рішення суддя.

У той же час адвокат українців Оксана Железняк після засідання суду зазначила, що мешканці Севастополя включені в список на обмін ув'язненими між Росією і Україною

"Так, вони давно включені в цей список", - сказала адвокат на питання журналістів.

Володимир Дудка та Олексій Бессарабов, а також Дмитра Штиблікова ФСБ затримала в листопаді 2016 року, як учасників так званої в РФ "диверсійно-терористичної групи головного управління розвідки Міноборони України".

Штибліков і Бессарабов до 2014 року працювали військовими експертами в центрі "Номос". Вони також неодноразово виступали експертами й у тижневику "Дзеркало тижня. Україна" ("Флотське мито", "Росія перевищила допустиму присутність своєї морської піхоти в Криму"). Дудка – капітан 2-го рангу запасу, у минулому – капітан корабля радіоелектронної розвідки.

У СБУ наголосили на тому, що затримані в Криму українці не є ані співробітниками, ані контактерами з боку спецслужби.

У листопаді 2017 року Штиблікова засудили до п'яти років колонії суворого режиму та штрафу в 200 тисяч рублів.

У квітні підконтрольний Кремлю "суд" засудив жителів Севастополя Володимира Дудку й Олексія Бессарабова до 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Окрім того, "суд" зобов'язав Дудку виплатити 350 тисяч рублів штрафу, Бессарабова - 300 тисяч рублів.