Україна в пріоритеті отримання "чорних ящиків" збитого літака МАУ – посол Ірану

03 червня 12:23

Посол Ірану спростував, що передасть самописці для розшифровки Франції.

 

Іран розглядає Україну як пріоритетну державу в контексті проведення розслідування і розшифровки "чорних скриньок" збитого в січні літака "Міжнародних авіаліній України". Про це заявив посол Ірану в Україні Манучехром Мораді на зустрічі з міністром закордонних справ Євгеном Єніним, повідомляє прес-служба МЗС України.

На зустрічі сторони відзначили необхідність забезпечення іранською стороною прозорого та об'єктивного розслідування, спрямованого на встановлення причин катастрофи літака, притягнення винних до відповідальності, виплати компенсацій сім'ям загиблих і тому подібне.

"Манучехр Мораді запевнив про готовність Ірану до діалогу з Україною у правовій, технічній і політичній площинах для врегулювання проблемних питань, пов'язаних з наслідками авіакатастрофи, а також повідомив, що Україна розглядається Іраном в якості пріоритетною держави в контексті проведення розслідування та розшифровки "чорних скриньок" збитого літака", – мовиться в повідомленні МЗС.

Посол зазначив, що поширена деякими іранськими ЗМІ інформація щодо намірів уряду передати Ірану самописці для розшифровки Франції, через нібито затягування української сторони, не відповідає дійсності і не відображає офіційну позицію Тегерана.

При цьому Єнін повідомив, що найближчим часом Україна представить свою команду переговірників.

Читайте також: Французький телеканал переплутав Мессі і його іранського двійника

Нагадаємо, що 8 січня в Ірані зазнав аварії Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України", що летів з Тегерана в Київ. В авіакатастрофі загинуло 11 громадян України – двоє пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Крім українців на борту літака перебували громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Великобританії, Швеції та Афганістан: всього 176 осіб.

Державна комісія з розслідування обставин причин катастрофи Boeing 737 МАУ повідомила, що на двигунах повітряного судна не виявлено слідів пожежі. В РНБО розглядають 7 версій авіакатастрофи, за однією з яких літак МАУ збили ракетою з зенітно-ракетного комплексу "Тор" російського виробництва.

Іран створив спеціальну комісію з розслідування трагедії, в яку увійшли фахівці з Ірану, України, США, Великобританії, Канади та Швеції.

Чому Тегеран затягує передачу Києву бортових самописців збитого іранцями українського літака. Чи вдасться Україні дізнатися правду про трагедію, добитися справедливості в покаранні винних і домовитися з іранським урядом про гідної компенсації для сімей 176 загиблих пасажирів і членів екіпажу? Про те, що відбувається навколо розслідування катастрофи рейсу PS752, читайте в статті Володимира Кравченка "Ігри з "чорними ящиками" для ZN.UA.