Українські військові відбили "атаку ворожого десанту" на Азові в ході навчань: фоторепортаж

28 лютого 21:08

У навчаннях були задіяні авіація, флот, бронетехніка і артилерія.

 

Українські військовослужбовці провели наймасштабніші з початку року навчання з бойовими стрільбами на узбережжя Азовського моря в Донецькій області. В рамках навчань "Попутний вітер" підрозділи Збройних сил, Національної гвардії та Держприкордонслужби відпрацювали відбиття атаки ворожого десанту на азовському узбережжі, повідомив пресцентр штабу Об'єднаних сил у п'ятницю, 28 лютого.

Перед тактичною групою "Маріуполь" було поставлено завдання не допустити висадки основних і відбити атаку передових сил десанту, відкинувши його в море і знищивши під час відступу.

Згідно з легендою, радіотехнічна розвідка виявила в акваторії Азовського моря поблизу українського узбережжя катерну десантну групу противника. Група провела тактичні розгортання і вийшла на лінію висадки морського десанту.

Українська корабельно-катерна група зайняла місця у відповідності до схеми закриття району, а бійці тактичної бригади НГУ та інженерного підрозділу ЗСУ доповіли командуванню про відсутність в зоні проведення навчань сторонніх осіб і об'єктів.

Підрозділи самохідної, реактивної і буксируваної артилерії, танкові, зенітно-ракетні та мінометні підрозділи артилерійської, гірничо-штурмової та танкової бригад і батальйону морської піхоти висунулися з місць дислокації на вогневі позиції на узбережжі.

Моряки на малому броньованому катері й інженери на плаваючому транспортері ПТС-2 здійснили імітацію встановлення мінно-вибухового загородження.

Пара літаків Су-25 і пара вертольотів Мі-8 з різних напрямків імітували повітряний удар противника по українських протидесантних силах. Воїни-зенітники відразу ж відкрили вогонь з "Шилок", вразивши навчальні цілі в повітрі. Одночасно з цим батарея "Градів" знищила виявлену умовну ціль.

Після цього винищувачі Міг-29 відпрацювали знищення ворожого десанту на узбережжі, а вертольоти вразили дві цілі на березі.

Після цього по противнику відкрила вогонь українська артилерія: розрахунки Д-20, Д-30 і САУ 2С1 "Гвоздика".

Після серії авіаційних і артилерійських ударів для знищення ворожого десанту висунулася рота морської піхоти, бійці гірничо-штурмової роти ЗСУ і роти полку спеціального призначення НГУ. На встановленому рубежі вони спішилися з бронемашин й атакували противника.

БМП-1, БМП-2 та два взводи на танках Т-72 вразили цілі.

Останній акорд у навчальному бою виконали артилерійські розрахунки 2А65 "Мста-Б" і САУ 2С3 "Акація" та корабельна артилерія МБАК.

Після знищення ворожого десанту почалася евакуація поранених. Вертоліт Мі-14 з допомогою лебідки забрав бійця з борту корабля. Два ПТС-2 поранених доставили до району медичної евакуації, звідки воїнів забрав вертоліт Мі-8. Потім їх передали медикам на санітарному автомобілі.

Усього в навчаннях були задіяні близько 400 людей особового складу, п'ять кораблів і катерів Військово-морських сил ЗСУ та Морської охорони ДПСУ, 25 одиниць артилерії, включаючи реактивні системи залпового вогню, 13 одиниць бронетехніки (танки, БМП і бронеавтомобілі), два вертольоти Мі-8 і Мі-14 морської авіації, два штурмовики Су-25 і два винищувача МіГ-29 Повітряних сил ЗСУ.

"Оскільки навчання проходили в умовах протидії російській агресії і безпосередньо в районі проведення операції Об'єднаних сил, обстановка була максимально наближена до реальної", - наголосили у штабі.

Напередодні навчання в Авзовском море провів москітний флот Держприкордонслужби. Вихід в море і ураження цілей відпрацювали малі броньовані катери "Кременчук" і "Лубни" і корабель спеціального призначення "Онікс" Морської охорони ДПСУ.

навчання проводилися в умовах шторму і присутності ворожих кораблів в акваторії Азовського моря.