З 2021 українці платитимуть за в'їзд до ЄС

13 сiчня 22:34

Правила безвізових поїздок зміняться в 2021 році.

 

Представники України в Європейському союзі пояснили, як зміняться правила безвізових поїздок для українців у 2021 році. Про це повідомили в Місії України при Євросоюзі на сторінці Facebook.

Так, за словами дипломатів, починаючи з 2021 року ЄС запроваджує Європейську інформаційну систему авторизації подорожей (ETIAS). Нововведення означає внесення змін в умови безвізових поїздок до ЄС для громадян третіх країн, це означає, що зміни торкнуться не тільки України, але і, наприклад, Австралії, Бразилії, Великобританії, Канади, США і Японії.

Варто відзначити, що дана ініціатива про створення системи авторизації подорожей виникла ще в квітні 2016 року в рамках підготовки Європейською Комісією пропозицій щодо посилення безпеки на зовнішніх кордонах ЄС. А вже восени 2018 року Євросоюз схвалив необхідні законодавчі рішення щодо ETIAS. Ця система буде поширюватися на громадян третіх країн, які користуються правом безвізового в'їзду на територію Євросоюзу.

"З 2021 року перед поїздкою в держави - члени ЄС громадянам України необхідно буде отримати попередній дозвіл шляхом подачі онлайн-заявки. Видача дозволу на подорож буде займати кілька хвилин у разі відсутності зауважень у правоохоронних органів ЄС або елементів, що потребують подальшого вивчення. За кожне звернення заявник повинен буде сплатити комісію у розмірі семи євро (для осіб, молодше 18 і старше 70 років - безкоштовно). Авторизація буде дійсна протягом трьох років або до завершення строку дії проїзного документа, зареєстрованого при подачі заявки", - сказано в повідомленні.

У тому випадку, якщо ETIAS відмовить у в'їзді, особа має право подати апеляцію на рішення системи. "Попередня авторизація дозволить Європейському Союзу завчасно ідентифікувати осіб, які можуть представляти міграційну загрозу/погрозу у сфері безпеки та значно підвищить безпеку зовнішніх кордонів ЄС. Нова система також дозволить істотно зменшити кількість відмов у в'їзді в ЄС безпосередньо при перетині кордону, адже мандрівники будуть знати заздалегідь, чи немає у держав - членів ЄС застережень щодо їх поїздки", - зазначили в місії України при Євросоюзі.

Таким чином, при наявності попереднього дозволу через ETIAS і дотриманні інших стандартних вимог безвізового режиму з ЄС особа зможе безперешкодно подорожувати.

Раніше повідомлялося про те, що Кабінет міністрів схвалив безвізовий режим з Маршалловими островами.