Затриманому в анексованому Криму активісту Приходьку "шиють тероризм" — адвокат

10 жовтня 12:39

Обвинувачення типові для політичних справ.

 

Затриманому в анексованому Криму проукраїнському активісту Олегу Приходьку готують підозру у "тероризмі" і "незаконне виготовлення вибухових речовин", повідомив "Радіо Свобода" адвокат українця Назім Шейхмамбетов.

"Олегу Приходьку співробітники ФСБ інкримінують статті російського кримінального кодексу про "незаконне виготовлення вибухових речовин" і "терористичний акт". Дружина затриманого активіста Любов Приходько проходить у справі як свідок", - розповів журналістам Шейхмамбетов.

За даними адвоката, зараз Приходько перебуває в управлінні ФСБ в окупованому Сімферополі. Офіційних коментарів російських силових відомств щодо затримання Приходька немає.

Зазначимо, 9 жовтня російські силовики затримали і вивезли Приходька разом із дружиною. Протягом доби місцезнаходження активіста залишалось невідомим.

У лютому ФСБ провела обшуки у будинку Приходька селі Оріхове Сакського району. Тоді російські силовики вилучили в активіста українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

Читайте також: На виїзді з Криму російські окупанти затримали правозахисника Абдурешита Джеппарова

Генеральна Асамблея ООН в своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися права людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна".

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що ніяких поліпшень за останні місяці на окупованому півострові не сталося. Детальніше читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".