Жителі окупованого Донбасу не проти побачити у виборчих бюлетенях громадян інших країн — дослідження

09 листопада 13:11

Щоправда така позиція суперечить українському законодавству.

 

Мешканці окупованих територій Донецької та Луганської областей допускають, що на місцевих виборах кандидатами в органи влади можуть бути громадяни інших країн. Такі дані наводяться в спільному дослідженні Українського інституту майбутнього та "Дзеркала тижня. Україна", проведеному за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп".

На питання "Чи згодні ви з тим, що на місцевих виборах кандидатами повинні бути тільки громадяни України?", "однозначно так" відповіли лише 11,6% респондентів. Ще 15,4% вагаються, але все ж вибрали графу "скоріше так".

У той же час однозначно не згодні обмежувати виборчий спектр кандидатів тільки власниками паспортів із тризубом 25,5% учасників опитування; ще 45,4% відповіли "скоріше ні". Таким чином, 70,9% жителів ОРДЛО проти того, щоб на місцевих виборах кандидатами були тільки громадяни України, як це передбачено українським законодавством.

"Враховуючи результати опитування щодо зовнішньополітичних преференцій жителів ОРДЛО, неважко здогадатися, володарів паспортів яких саме держав вони готові бачити в своїх органах влади...", - відзначають автори дослідження.

Дослідження проводилося Українським інститутом майбутнього і "Дзеркалом тижня. Україна" за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп" з 7 по 31 жовтня 2019 р. Методом face-to-face опитано 1606 респондентів: 800 - у непідконтрольної частині Луганської і 806 - в непідконтрольної частини Донецької областей. Для розрахунку порівняльної вибірки були використані офіційні статистичні дані 2014 р., які були скориговані з урахуванням існуючих демографічних даних ВПЛ, які залишили непідконтрольні території. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

Детальніше про дані опитування жителів ОРДЛО читайте в статті Інни Ведернікової, Володимира Кравченка, Юлії Мостової і Тетяни Сіліної "Тест на сумісність" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".