Звільнені українці замість втрачених в РФ паспортів отримають ID-картки — Денісова

11 вересня 19:32

Нові документи для звільнених бранців Кремля вже почали оформлювати.

 

Звільнені з російських тюрем та СІЗО українці отримають ID-паспорти замість тих, які втратили під час незаконного утримання Росією, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook. Оформлення нових документів вже почалося.

"Сьогодні розпочали реалізацію спільної ініціативи з керівництвом Державної міграційної служби України з оформлення ID паспортів. Нові документи отримають звільнені 7 вересня військові моряки та політв'язні, які втратили їх під час перебування в полоні або утримання в ув'язненні на території РФ або якщо є потреба в їх оновленні", - написала Денісова.

За її словами, для зручності та оперативності процесу ДМС організувала виїзд мобільного пункту паспортного сервісу до місць, де колишні бранці Кремля перебувають на лікуванні. Денісова виразила надію на те, що нові ID-картки українцям видадуть найближчим часом.

Як повідомлялося, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі "35 на 35". РФ повернула до України 24 полонених моряків і 11 політв'язнів: Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олексія Сизоновича, Павла Гриба, Едема Бекірова, Євгена Панова й Артура Панова.

Серед тих, кого Україна передала РФ, є як росіяни, так і громадяни України, засуджені за державну зраду, участь у терористичних організаціях і інші злочини. 11 з них були помилувані президентом, 19 – звільнені з-під варти напередодні обміну, двоє вже перебували на волі, один був переданий росіянам раніше. До Москви полетіли, зокрема, головред пропагандистського видання "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський і колишній командир роти ППО угруповання "ДНР" Володимир Цемах – ключовий фігурант справи MH17.

Докладніше читайте в спецтемі DT.UA "Повернення бранців Кремля додому", а також у матеріалі Володимира Кравченка "За будь-яку ціну?".