"Акустичні атаки" на американських дипломатів у Гавані могла організувати Росія – ЗМІ

02 вересня 23:36

Симптоми постраждалих від атак співробітників посольства США на Кубі, ймовірно, були викликані мікрохвильовим випромінюванням.

 

Більше 20 американських дипломатів на Кубі постраждали, ймовірно, від мікрохвильового випромінювання, яке спочатку було прийнято за "акустичні атаки". Не виключено, що за організацією цієї атаки стоять російські спецслужби, йдеться в публікації авторитетного американського видання The New York Times.

За словами автора звіту про атаки, директора департаменту нейрохірургії Університету Пенсільванії професора Дугласа Сміта, медики отримують все більше доказів на користь того, що дипломати зазнали саме мікрохвильового випромінювання.

"Спочатку всі були налаштовані досить скептично, але тепер всі згодні з тим, що щось у цьому є", - розповів Сміт журналістам.

Експерти допускають, що симптоми постраждалих пояснюються "ефектом Фрея", названим честь Алана Фрея, автора дослідження про вплив мікрохвильового випромінювання на організм людини. Випромінювання може викликати акустичні галюцинації, які, в свою чергу, провокують головний біль і нудоту.

Сам 83-й Фрей, який довгий час надавав консультаційні послуги федеральним органам, припустив, що організатором атак можуть бути росіяни. На його думку, Кремль зацікавлений у підриві американсько-кубинських відносин, які стали поліпшуватися.

У вересні минулого року повідомлялося про те, що у 21 співробітника посольства США на Кубі погіршилися слух, зір і орієнтація в просторі. У Вашингтоні встановили, що вони піддалися "акустичним атакам" через використання кубинською розвідкою невстановленого обладнання. Держдепартамент прийняв рішення відкликати більшість дипломатів з Гавани і зажадав від 15 співробітників посольства Куби залишити Вашингтон найближчим часом.