Австрія сформувала перехідний уряд

22 травня 18:52

Замість представників правих популістів, які пішли у відставку, чотири міністерства очолили безпартійні експерти. Уряд виконуватиме обов'язки до позачергових виборів у вересні.

 

Президент Австрії Александер ван дер Беллен призначив чотирьох позапартійних експертів у перехідний уряд, який виконуватиме обов'язки до дострокових парламентських виборів у вересні. Про це повідомляє DW. Експерти замінять міністрів від правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС), які пішли у відставку.

Міністерство внутрішніх справ очолив колишній голова Вищого суду Австрії Еккарт Рац. Новим міністром праці, соціальних справ, охорони здоров'я і захисту прав споживачів став колишній глава одного з підрозділів цього відомства Вальтер Пельтнер. Головною Міноборони став Йоханн Луіф, який займав до цього посаду заступника начальника Генерального штабу. Міністерство транспорту, інновацій і технологій очолила Валері Хакль, яка раніше керувала Управлінням повітряного руху Austro Control.

Напередодні канцлер Австрії Себастіан Курц ініціював проведення дострокових виборів у зв'язку з розпадом коаліції і відходом у відставку віце-канцлера Хайнца-Крістіан Штрахе. Він склав повноваження після того як німецьке видання Süddeutsche Zeitung опублікувало відеозаписи переговорів Штрахе з "племінницею президента Путіна Оленою Макаровою", зроблені в липні 2017 року.

Під час семигодинної зустрічі Штрахе обіцяв "Макаровій" преференції в обмін на російську фінансову підтримку його партії на виборах. Зокрема, віддавати держзамовлення росіянам замість австрійської компанії Strabag. Згодом стало відомо, що "Макарова" - підставна особа, яка мала на меті спровокувати Штрахе.

Замість Штрахе віце-канцлером буде нинішній міністр фінансів Хартвіг Легер, представник АНП. Обов'язки міністра у справах державної служби та спорту, які також виконував Штрахе, передані міністру державної канцелярії у справах жінок, сім'ї та молоді Юліані Богнер-Штраус з АНП.