Британія дозволила студентам після закінчення навчання два роки працювати в країні

12 вересня 03:55

Нововведення стосується і українців, які навчаються у вишах Сполученого Королівства

 

Студентів, які закінчують виші в Британії, чекає приємний сюрприз: їм дозволили ще на два роки затриматися в країні і легально працювати. Незважаючи на високу вартість навчання, все більше українців намагаються вступити саме в британські внз.

Прем'єр-міністр Сполученого королівства Борис Джонсон оголосив про введення нових правил, що стосуються перебування іноземних студентів на території країни. Відповідну заяву опубліковано на сайті уряду. Надалі іноземні студенти зможуть залишатися і працювати в Британії по студентській візі протягом двох років після завершення навчання в університеті. За нинішніми правилами граничний термін становить чотири місяці, після закінчення яких іноземні студенти повинні або залишити країну, або одержати робочу візу. Зміни торкнуться всіх іноземних студентів, в тому числі українців.

Таким чином, Джонсон знову пом'якшив правила, що стосуються іноземних студентів, які були посилені в 2012 році, коли МВС очолювала Тереза Мей. До 2012 року студенти могли залишатися в країні два роки, але Мей вважала такі умови "занадто щедрими".

Борис Джонсон висловив надію, що оголошені ним заходи продемонструють відкритість Британії для "найбільш здібних людей з усього світу для навчання і роботи". "Іноземні студенти вносять важливий економічний і культурний внесок у нашу країну", - заявив міністр освіти Гевін Вільямсон.

За станом на 2017 рік (остання доступна статистика) у Великій Британії навчалися 458 тис. студентів з-за кордону, з них 62 тис. - студенти з країн Європейського союзу, а 76 тис. - студенти з Китаю (дані Бюро статистики по вищому утворенню).

Вартість навчання на програмі бакалаврату складає від 16 тис. до 20 тис. фунтів на рік, в залежності від курсу і університету. Деякі програми, наприклад, отримання освіти лікаря, коштують понад 30 тис. фунтів. Навчання на магістратурі обійдеться приблизно в таку ж суму.

При цьому студенти з Британії та ЄС платять меншу суму - за законом університети не мають права вимагати від них більше 9,25 тис. фунтів за навчання на бакалавраті, наводить дані The Times. Але за навчання на магістерських програмах вони повинні будуть заплатити стільки ж, скільки іноземні студенти.

Навчання на контракті на популярні спеціальності подорожчає з 2020 року. Ціна буде підніматися поступово. Причин кілька: держава вкладає в навчання студента більше, ніж платять контрактники. І ще деякі вузи заманювали студентів низькими цінами на контракт і демпінгували. Нововведення стосується тільки топових спеціальностей, тому що на інші (інженери, природничі науки) навіть на держбюджет недобір.

Детальніше про підвищення вартості контрактного навчання читайте в статті Оксани Онищенко "Стрибок у висоту" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".