Британія не покине народ Гонконгу - Джонсон

03 червня 13:11

Великобританія готова надавати жителям Гонконгу британське громадянство.

 

Прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив у середу, що Британія не покине народ Гонконгу, якщо Китай введе закон про національну безпеку, який буде суперечити його міжнародним зобов'язанням у відповідності з угодою 1984 року, повідомляє Reuters.

Зауваження Джонсона послідували за попередженням Китаю у вівторок, що Пекін має відмовитися від законодавства про національну безпеку Гонконгу, заявивши, що він ризикує знищити одну з перлин азіатської економіки, руйнуючи репутацію Китаю.

"Гонконг процвітає, тому що його люди вільні", - писав Джонсон. "Якщо Китай продовжить, це буде прямо суперечити його зобов'язаннями по спільній декларації, юридично зобов'язаним договором, зареєстрованим в ООН".

Парламент Китаю минулого тижня схвалив рішення про створення законів для Гонконгу з метою припинення заколоту.

Агенти Китайських сил безпеки і розвідки можуть вперше розміститися у місті, колишній британські кйолонії, яка повернулася в китайське правління в 1997 році.

План законодавства послідував за місяцями часто насильницьких продемократичних протестів в минулому році, які ввергли Гонконг у найбільшу кризу з часу переходу під китайську юрисдикцію в рамках угоди "Одна країна - дві системи".

"Багато хто в Гонконзі побоюються, що їх спосіб життя, який Китай обіцяв підтримувати, знаходиться під загрозою", - сказав Джонсон.

"Якщо Китай продовжить наступ на права Гонконгу, то Британія з чистою совістю не зможе потиснути плечима і піти; замість цього ми будемо виконувати наші зобов'язання і надамо альтернативу".

Джонсон повторив обіцянку Великобританії надати власникам паспортів британських заморських територій (BNO) у Гонконзі можливість отримати британське громадянство, що дозволить їм оселитися у Великобританії.

За словами Джонсона, в Гонконзі близько 350 тисяч власників паспортів BNO, і ще 2,5 млн мають на них право.

Читайте також: У США почалися страйки працівників Amazon і Instacart

Раніше повідомлялося, що Китай нападе на Тайвань, якщо не зможе домогтися поглинання острова мирним шляхом. Влада КНР вважає острів своєю територією.

Нагадаємо, що США і Великобританія зажадали від КНР дотримувати зобов'язання по Гонконгу. Китай повинен виконувати свої зобов'язання в рамках спільної китайсько-британської декларації по Гонконгу.