Британські депутати підготували законопроект з вимогою уникнути "жорсткого" Brexit

02 квiтня 16:34

Лондон до 12 квітня має вийти з блоку без угоди, якщо не зможе домовитися про варіанти реалізації Brexit і представити їх Брюсселю.

 

Міжпартійна група британських депутатів має намір домагатися запобігання можливого виходу Великої Британії з ЄС без угоди з Брюсселем 12 квітня. Про це повідомляє у вівторок газета The Guardian. Законопроект Лейбористської Іветт Купер вимагає від прем'єр-міністра "негайно" запропонувати ЄС перенести терміни Brexit. На підтримку документа виступають, зокрема, деякі депутати від правлячої Консервативної партії Терези Мей.

"Зараз ми знаходимося в дійсно небезпечної ситуації, де існують серйозні ризики виходу без угоди через 10 днів", - сказала Купер.

"Прем'єр-міністр... Повинна представити пропозицію, зокрема, сказати, яке продовження термінів, на її думку, нам потрібно, щоб вирішити всі питання", - додала вона.

Очікується, що обговорити законопроект і проголосувати за нього Палата громад Великої Британії зможе до четверга, після цього його планується відправити на розгляд до Палати лордів.

Британський кабінет міністрів наразі проводить засідання з питання Brexit. ЗМІ вважають, що після нього прем'єр-міністр може запропонувати провести нове голосування щодо своєї угоди з Брюсселем.

У понеділок ввечері на голосування парламенту було винесено чотири альтернативні варіанти Brexit: за першим з них Британія виходить з ЄС, але залишається в Митному Союзі, за другим залишається не тільки в МС, але і членом внутрішнього ринку Євросоюзу. Ще два варіанти передбачали проведення додаткового референдуму про Brexit. Після дебатів депутати нижньої палати відхилили всі чотири варіанти.

Детальніше про процес виходу Великої Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Острів невизначеності" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".