Держдепартамент рекомендував Джуліані уникати Богдана

03 жовтня 10:46

Працівники держустанови також просили уникати не тільки Богдана, але і його найближче оточення. Але хто особисто сказав Джуліані про це, той не пам'ятає.

 

Співробітники Державного департаменту США радили адвокату американського президента Рудольфу Джуліані уникати контактів з керівником Офісу президента України Андрієм Богданом. Про те як відбувалися його контакти з українською стороною, особистий адвокат Трампа розповів в інтерв'ю журналіста Роджера Солленбергера, повідомляє BuzzFeed News.

У Держдепі США Джуліані нібито радили уникати контактів не лише з Богданом, але також і з близькими йому людьми. Замість цього, як стверджував колишній мер Нью-Йорка, держава вважало за краще, щоб він зустрівся з радником президента України Андрієм Єрмаком, коли цього літа Джуліані відправився в Європу.

"Коли Держдеп запитав мене, чи можуть вони дати мій номер Єрмаку, вони сказали: "Єрмак – справжній адвокат, на відміну від Богдана, який займається "халтурою". Єрмак прямий, Богдан – ні", – розповів Джуліані.

Адвокат Трампа зазначив, що під час зустрічі з Єрмаком розповідав йому про те, яке відношення у Держдепі до Богдана.

"Я сказав, ви знаєте, що у вас є такий хлопець, який не принесе користі вам та вашій країні. Я просто дав йому раду", – сказав особистий юрист Трампа.

Джуліані наполягав на тому, що він використовував зустріч з Єрмаком як спробу допомогти президенту України уникнути негативного впливу, в тому числі з боку Богдана в майбутньому. Згідно думку екс-мера Нью-Йорка, саме Богдан був одним з двох людей, близьких до президента України, щодо яких його попереджали.

За словами Джуліані, він точно не пам'ятає, хто з чиновників Держдепу рекомендував йому уникати зустрічі з головою офісу Зеленського. Він припускає, що це був Курт Волкер, екс-спецпредставник Держдепартаменту у справах України, але точно не пам'ятає.

"Я впевнений, що це Волкер зробив. Але я точно не пригадаю ... Я плутаю людей, які поінформували мене", – сказав він.

Як повідомлялося, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрюєв Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадридр для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив розшифровку їхньої липневої телефонної розмови.

Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури повідомила спікерка Палати Представників Ненсі Пелосі.

Детальніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між двома стільцями" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".