Ердоган і Путін обговорили турецьку операцію в Сирії

09 жовтня 15:50

Згідно з інформацією, лідери двох країн обговорили військову операцію, яку Анкара планує провести на східі від річки Євфрат у Сирії.

 

У середу, 9 жовтня, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у телефонному режимі обговорив з президентом РФ Володимиром Путіним свої плани вторгнення в північно-східну Сирію. За словами турецького глави, заплановані військові дії Анкари в регіоні на схід від річки Євфрат "будуть сприяти миру і стабільності", повідомляє Reuters.

Як відзначається, під час розмови Ердоган повідомив Путіну, що дії турецьких військ допоможуть у досягненні миру і стабільності в Сирії. Крім того, операція повинна відкрити шлях до політичного процесу для вирішення конфлікту в Сирії.

У свою чергу, Ердоган подякував Росії за конструктивну позицію і заявив, що головний турецький пріоритет - захист інтересів народу Сирії.

Під час розмови президент Туреччини додав, що Анкара надає великого значення захисту прав та інтересів сирійського народу і що Туреччина "високо цінує конструктивне ставлення Росії до цього питання.

9 жовтня, Туреччина почала перекидати свої війська на північний схід Сирії. На даний момент, невелика передова група турецьких сил увійшла в Сирію рано вранці в середу недалеко від сирійських міст Таль-Абьяд і Рас-ель-Айн в рамках підготовки до більш широкого наступу.

Напередодні турецький парламент ратифікував пропозицію про продовження військового мандата на операції в Сирії та Іраку до 30 жовтня 2020 року.

Як повідомлялося, 7 жовтня турецька авіація завдала удару по базі курдів з "Сирійських демократичних сил", які разом з США билися проти бойовиків "Ісламського держави". Напередодні Туреччина перекинула до кордону з Сирією десять вантажівок з бронетехнікою і автобус з військовими.

У кінці серпня Туреччина анонсувала нову військову операцію проти курдських загонів на півночі Сирії. Ця операція стане третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" і "Оливкова гілка". В цей раз турецька армія буде діяти на східному березі річки Євфрат.

9 грудня Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ із Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти терористичного угруповання "Ісламська держава". Вже у січні армія Туреччини завдала артилерійських ударів по районах на півночі Сирії, які знаходяться під контролем курдських Загонів народної самооборони YPG.

Озброєна опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар у спину". Американський військовий контингент діяв у тісному контакті із СДС, які воюють проти ІДІЛ і режиму Башара Асада. До складу СДС входять також курдські загони самооборони YPG, проти яких Туреччина провела серію операцій. Анкара вважає курдські формування в Сирії терористичними і звинувачує їх у підтримці сепаратистів з "Робітничої партії Курдистану".