Facebook оштрафували на чотири млн доларів за оману користувачів

09 грудня 06:18

Соцмережа опинилася в центрі нового скандалу.

 

Угорське агентство з питань конкуренції оштрафувало Facebook на чотири млн доларів. Компанія нібито вводила в оману угорських користувачів, обіцяючи їм безкоштовні послуги, повідомляє АР.

Зазначається, що це найбільший в історії Угорщини штраф, пов'язаний з питанням захисту прав споживачів.

Антимонопольний орган повідомив, що Facebook розмістив на своїй сторінці допис про безкоштовні послуги.

"Правда полягає в тому, що у той час як користувачі не сплачували гроші, вони платили за користування соцмережею тим, що Facebook збирав і використовував їх дані, такі як споживчі уподобання, інтереси та звички", - йдеться у повідомленні.

Отримана інформація дозволяла компанії продавати рекламні можливості своїм клієнтам.

За словами Угорського агентства з питань конкуренції, повідомлення про безкоштовне використання Facebook "відволікає увагу споживачів" від компенсації, яку вони забезпечують компанії, надаючи свої дані.

Раніше соцмережі Facebook та Twitter повідомили про витік даних сотень користувачів Android. Причиною витоку стало використання власних акаунтів у цих соцмережах для входу в окремі додатки.

Компанія Facebook виплатить рекордний штраф у розмірі п'яти мільярдів доларів для врегулювання претензій Федеральної торгової комісії США, які стосуються неналежного використання даних користувачів.

Нагадаємо, в Канаді почалося розслідування у зв'язку з можливим зловживанням персональними даними користувачів Facebook компанією Cambridge Analytica. Згідно із заявою Facebook, професор психології Кембриджського університету Олександр Коган створив на платформі соцмережі додаток "This is your digital life", яке просило у вас дозвіл на доступ до особистої інформації. Пізніше зібрані таким чином дані 270 тисяч користувачів були передані третім особам.