Китай просить СОТ обмежити односторонні дії "певного учасника" організації

14 травня 09:38

Китай не став уточнювати, про яку саме країну йдеться, однак відомо, що США нещодавно підвищили мита на низку китайських товарів на загальну суму 200 мільярдів доларів.

 

Пекін закликав Світову організації торгівлі посилити увагу до "певного члену організації", що приймає протекціоністські заходи в обхід СОТ і порушення її правил. У заяві китайської сторони, опублікованому на сайті організації, йдеться, що КНР виступає за реформу СОТ.

"Китай підтримує необхідну реформу СОТ з метою подолання екзистенційної кризи, підвищення авторитету та ефективності й збільшення дієздатності з точки зору управління світовою економікою", - наголошується в заяві.

Китайська сторона підкреслила, що низка членів СОТ також визнає необхідність реформи організації, а під час саміту G20 в 2018 році виражалася підтримка цієї мети.

Китай вказав, що проявилися наразі "однобічні протекціоністські практики" підривають роботу СОТ. У заяві йдеться, що "певний учасник" СОТ використовує прийменник національної безпеки для введення мит на сталь і алюміній, завдає шкоди міжнародній торгівлі і підриває правила функціонування СОТ. Пекін вказав, що ця країна вводить мита на імпорт і встановлює торгові бар'єри без дозволу СОТ.

Китай не став уточнювати, про яку саме країну йдеться, однак відомо, що США нещодавно підвищили мита на низку китайських товарів на загальну суму 200 мільярдів доларів.

Як повідомлялося, переговори США з Китаєм минулого тижня завершилися без підписання торгової угоди. Підвищення мита на імпорт в США китайських товарів на суму $ 200 млрд у рік набуло чинності 10 травня. Тепер китайські товари обкладатимуться митом за ставкою 25%, а не 10%. Зі свого боку, Мінфін Китаю в понеділок оголосив про намір підвищити імпортні мита на низку американських товарів загальною вартістю $ 60 млрд. Зміни наберуть чинності з 1 червня.

Експерти попереджають, що торгове протистояння Китаю і США може бути тривалим і призвести до глобальних наслідків. У той же час, позитивний сценарій передбачає, що лідери США та Китаю Дональд Трамп і Сі Цзіньпін зможуть зупинити ескалацію торгової війни, якщо проведуть особисту зустріч, під час саміту "Великої двадцятки" в Японії в червні і знімуть суперечності щодо угоди, які залишилися.