На виставці художник з'їв арт-об'єкт свого колеги вартістю 120 тисяч доларів

09 грудня 08:56

Згодом арт-об'єкт замінили таким же. Чи позначилося це на вартості інсталяції, невідомо.

 

На виставці в Майамі художник з'їв арт-об'єкт вартістю 120 тисяч доларів. Втім, здогадатися про це було непросто, оскільки арт-об'єктом був банан, приклеєний скотчем до стіни.

На виставці в Майамі художник Девід Датуна з'їв банан, приклеєний до стіни. Він відклеїв скотч, почистив банан, відкусив половину і продемонстрував половину відвідувачам. Датуна тут же попросили представитися співробітниці галереї - тільки що він з'їв арт-об'єкт.

В Інстаграмі Девід Датуна розповів, що це був перформанс "Голодний художник", а банан виявився дуже смачним, передає Meduza.

Банан, приклеєний до стіни скотчем, - це робота "Комедіант"італійського художника Мауріцціо Каттелана. Вона була вперше представлена на виставці в Майамі. Поки триває виставка, його банани купили два колекціонера - за 120 тисяч доларів. Ще один банан планується продати музею - але вже за 150 тисяч. Покупець отримує сертифікат, який підтверджує, що це арт-об'єкт, а не просто банан зі скотчем, і рекомендації, як правильно кріпити банан до стіни.

Чи доведеться Датуні заплатити за з'їдений банан і скільки, поки неясно. Галерея, де триває виставка, заявила, що ніяких звинувачень проти художника не висувалося. У поліції журналістам рекомендували звернутися в галерею. Сам Мауріцціо Каттелан поки не прокоментував з'їдений колегою банан.

Зі слів галериста Еммануеля Перротена випливає, що, швидше за все, ніяких наслідків для Датуни не буде. Як він говорив в інтерв'ю, він не побоюється крадіжки банана, адже завжди можна приклеїти новий.

Мауріцціо Каттелан працював над "Комедіантом" близько року. Спершу він думав виготовити його з бронзи або смоли. "Куди б я не їхав, у мене завжди був банан на стіні. Я ніяк не міг придумати, як його закінчити", - розповідав художник. У підсумку він вирішив, що банан повинен бути бананом. В чому полягає ідея роботи, художник говорити відмовився. Перротен розповідав, що ціну на "Комедіанта" зробили такий після консультацій з Каттеланом такою, щоб не знецінювати мистецтво, а з іншого боку - не дуже високою.

Восени 2019 року в центрі уваги була й інша робота Мауріцціо Каттелана. З Бленхеймского палацу в Британії вкрали виготовлений ним золотий унітаз, вартістю понад мільйон євро.

Паризький центр Помпіду повідомив про крадіжку дорожнього знаку з графіті анонімного британського вуличного художника Бенксі. Повідомляється, що дорожній знак з графіті Бенксі "Щур у масці" вкрали у в'їзду в підземну парковку центру Помпіду, розповіли в музеї.

Відомо, що графіті на дорожньому знаку з'явилося 25 червня 2018 року, і вже на наступний день з'явилася в записі в Instagram Бенксі.

Центр Помпіду не володіє дорожнім знаком і намальованим на ньому графіті, проте все ж співробітники написали заяву в поліцію.