Найбагатші люди Америки запропонували ввести податок на багатство

26 червня 03:29

Вони звернулися до всіх з проханням підтримати введення податку на багатство для 1% найбагатших американців - для них самих.

 

Не приховувати доходи, а, навпаки, поділитися ними з державою - таку пропозицію зробили уряду найбагатші люди США. У цьому вони бачать своє призначення як громадян країни.

Група заможних американців, в числі яких відомий інвестор і мільярдер Джордж Сорос, опублікувала відкритий лист до кандидатів у президенти США на виборах 2020 року, закликавши їх ввести податок на багатство.

"Ми звертаємося до всіх кандидатів у президенти, будь то республіканці або демократи, з проханням підтримати введення помірного податку на багатство для однієї десятої 1% найбагатших американців - для нас, - йдеться в опублікованому в інтернеті листі. - Наступний долар нових податкових надходжень повинні заплатити найщасливіші у фінансовому відношенні, а не американці з середнім і низьким доходом".

Крім Сороса, підписи під документом поставили співзасновник Facebook Inc. Кріс Хьюз, спадкоємиця кіноімперії Disney Ебігейл Дісней і дочка віце-голови Berkshire Hathaway Чарлі Мангера Моллі Мангер. Всього лист підписали 19 людей, один з них зволів залишитися анонімним.

Автори листа стверджують, що Америка несе моральну, етичну і економічну відповідальність за те, щоб оподатковувати ще більшим податком їх багатство. Податок на багатство, за їх словами, може допомогти подолати кліматична криза, поліпшити економіку, підвищити результати щодо охорони здоров'я, справедливо створити нові можливості та зміцнити демократичні свободи.

"Введення податку на багатство відповідає інтересам нашої республіки", - зазначається в листі.

Вже не перший раз найбагатші громадяни США кажуть, що повинні заплатити свою справедливу частку податків. У 2017 році понад 400 американських мільйонерів і мільярдерів, включаючи Сороса і Стівена Рокфеллера, поставили свої підписи під зверненням до Конгресу, в якому закликали законодавців не знижувати податки для заможних громадян. На їх думку, скорочення податків для багатих сімей "ще більше посилить нерівність" і підвищить держборг.

Раніше в цьому році Ебігейл Дісней, внучата племінниця Уолта Діснея і внучка засновника кінокомпанії Walt Disney Co. Роя Діснея, висловила невдоволення занадто великим, на її думку, розміром винагороди глави компанії Роберт Айгер, назвавши "божевільної" суму в ,6 млн, які той в цілому заробив в 2018 році.

Усли б 68% громадян країни заплатили податки, а 70% пасивного населення проявили громадянську активність контролюючи їх використання, то не довелося б носити конверти ні лікарям, ні вчителям "тому що у них такі маленькі зарплати", - пишуть Юлія Мостова та Сергій Рахманін у своїй статті для ZN.UA. - Дивись і дороги стали б краще не тільки на округах лояльних до влади депутатів-мажоритарників, і пару тисяч садків відкрилося б, і валізки у "швидких" наповнилися б, і не так би вже хотілося їхати з цієї країни". Але багато з нас як і раніше прагнуть забрати ВСЕ зароблене в будинок, наспівуючи при цьому неформальний гімн "Одна калина за вікном, одна родина за столом, одна стежина, щоб додому йшла сама..."

Детальніше про настрої громадян України читайте у матеріалі Юлії Мостової і Сергія Рахманіна "Кровотеча" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".