Нового прем'єра Британії і главу консерваторів оберуть до середини липня

24 травня 15:18

Тереза Мей сьогодні оголосила про свою відставку з 7 червня. Тим не менш, вона залишатиметься на посаді прем'єрки, поки партія не обере нового лідера.

 

Консервативна партія Великої Британії обере нового лідера і нового прем'єра країни до того, як депутати підуть на літні канікули - до середини липня. Про це повідомляє газета The Guardian з посиланням на спільну заяву голови партії Брендона Льюїса і двох віце-голів комітету 1922. Вибори проходитимуть шляхом двоетапного голосування серед 125 тисяч членів Консервативної партії.

"Ми усвідомлюємо, що Консервативна партія обирає не просто людину, яка стане новим лідером нашої партії, але також нового прем'єр-міністра Сполученого Королівства. Це урочистий обов'язок, особливо в такий важливий для нашої країни час", - сказано в заяві.

Як повідомляється, висунення кандидатур має завершитися на тижні, який розпочнеться 10 червня. Під час подальших голосувань будуть відібрані кандидати, за яких голосуватимуть всі члени партії.

"Ми очікуємо, що процес завершиться до кінця червня, що дозволить провести серію передвиборчих кампаній по Великій Британії, коли члени партії зможуть зустрітися з кандидатами і задати питання, а потім проголосувати, так щоб результат був оголошений перш, ніж парламент відправиться на літні канікули", - повідомили в партії.

Раніше британська прем'єрка Тереза Мей оголосила про відставку з 7 червня. В останні місяці Мей піддавалася жорсткій критиці, в тому числі з боку членів її правлячої Консервативної партії, за нездатність завершити процедуру виходу Великої Британії з Євросоюзу.

Велика Британія не встигла покинути ЄС у встановлені раніше строки, тобто 29 березня. Уряд двічі узгоджував з Брюсселем відтермінування Brexit - спочатку до 12 квітня, потім - до 31 жовтня.

Детальніше про процес виходу Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Ще трохи Брекзиту" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".