Очільниця Палати громад Британії заявила про свою відставку через Brexit

23 травня 10:45

Тереза Мей вже відреагувала на відставку Лідсом.

 

Очільниця Палати громад Великої Британії Андреа Лідсом подала у відставку через те, що більше не вірить урядовий підхід щодо виходу Сполученого Королівства з Європейського союзу. Про це Лідсом повідомила у Twitter, де й оприлюднила лист до прем'єр-мінстра Британії Терези Мей.

У своєму листі Андреа Лідсом зазначила, що покидає посаду "з жалем і з важким серцем". Вона додала, що більше не вірить в те, що держава можу бути "по-справжньому незалежним Сполученим Королівством" через запропоновану угоду щодо Brexit.

"Я завжди вважала, що другий референдум може привести до небезпечних розбіжностей, і я не підтримую уряд, який добровільно йде на таку поступку", - йдеться у листі.

Як зазначили в BBC, Тереза Мей написала у відповідь Лідсом також написала листа, в якому зазначила, що жалкує про її відставку, але додала, що незгодна з її оцінкою урядового підходу до виходу Британії з ЄС. Лідсом також мала сьогодні оголосити, коли в парламенті представлять законопроект Терези Мей, який необхідний для реалізації угоди щодо Brexit.

21 травня Мей представила новий варіант законопроекту про Brexit, за який повинен проголосувати британський парламент. Зокрема, Мей запропонувала депутатам провести голосування про повторний референдум щодо Brexit, пообіцяла їм голосування за аспекти майбутніх відносин з ЄС і запевнила у тому, що уряд шукатиме альтернативу "страхувальному плану щодо ірландського кордону".

Щоб забезпечити проходження угоди, Мей необхідно близько 318 голосів Палати громад з 650-ти. До Палати громад входять 313 членів правлячої Консервативної партії Мей і 246 членів опозиційної Лейбористської партії.

Четверте голосування за угодою з Брюсселем щодо Brexit відбудеться в перший тиждень червня, який починається з 3 червня. На цьому ж тижні очікується державний візит президента США Дональда Трампа до Великої Британії.

Велика Британія не встигла покинути ЄС у встановлені раніше строки, тобто 29 березня. Уряд двічі узгоджував з Брюсселем відтермінування Brexit - спочатку до 12 квітня, потім - до 31 жовтня.

Детальніше про процес виходу Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Ще трохи Брекзиту" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".