Організатори протестів в Гонконзі підрахували кількість учасників ходи недільного

18 серпня 21:30

У поліції стверджують, що на вулиці вийшли менше 130 тисяч чоловік.

 

До акції протесту, яка проходить у Гонконзі у неділю, 18 серпня, за оцінками організаторів, долучилися близько 1,7 млн людей. При цьому в поліції стверджують, що на вулиці Гонконгу вийшли лише 128 тисяч осіб.

Спочатку влада дала дозвіл на проведення мітингу в парку Вікторії. Проте учасники акції, незважаючи на дощ, провели ходу по міських вулицях.

Повідомлень про зіткнення протестувальників із поліцією станом на вечір неділі не надходило.

Протести у місті спалахнули в середині червня, у найбільшій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Жителі Гонконгу виступали проти прийняття закону про екстрадицію підозрюваних у порушенні закону осіб до материкового Китаю, вважаючи, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

Під час однієї з акцій протестувальники прорвалися до будівлі парламенту. Вони захопили залу засідань і вивісили британський колоніальний прапор, після чого влада відкликала законопроєкт і вибачилася перед людьми. Декого з активістів затримали.

Уряд відмовився від ратифікації проєкту закону, проте тепер демонстранти вимагають розгляду справи про жорстокість поліції, демократичних реформ і відставки Керрі Лем.

Докладніше про ситуацію в Гонконзі читайте в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".