Посол України прокоментував рішення Нідерландів розслідувати причетність України до катастрофи МН17

04 жовтня 16:55

Український дипломат попереджає, що це відволікає від пошуку винних в трагедії 19 червня.

 

Посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов дав свій коментар з приводу бажання депутатів Палати представників парламенту Нідерландів знову розслідувати "роль України" у катастрофі MH17. На його думку, цей заклик лише відволікає від справжнього слідства щодо винуватців трагедії, повідомляє "Європейська правда".

"Нам нема чого приховувати. Мій уряд завжди готовий надати будь-яку інформацію для слідства", - сказав посол. За його словами, Україна співпрацює зі слідством, а ось відповідей на питання: хто це робив і чому, все ще немає

У 2015 році Нідерландський рада безпеки заявив, що Україна повинна була закрити свій повітряний простір, аргументуючи це тим, що тоді рейс MH17 вибрав би інший маршрут у Куала-Лумпур, і літак не був збитий з неба.

Раніше, депутати парламенту Нідерландів закликали уряд країни детальніше розслідувати роль України у катастрофі малазійського Boeing, який прямував рейсом МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

Чиновники звернули увагу, що "для внесення ясності в питання закриття повітряного простору над і навколо східної України необхідно подальше вивчення фактів".

Глава міністерства закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що уряд не бачить підстав з юридичної точки зору для скрупульозної процедури розслідування.

Нагадаємо, 19 червня слідча група назвала імена чотирьох осіб, причетних до катастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17: росіяни Сергій Дубінський ("Хмурий"), Олег Пулатов ("Гюрза"), Ігор Гіркін ("Стрєлков") і українець Леонід Харченко ("Кріт").

СБУ оголосила підозру фігурантам справи у скоєнні злочину - "терористичного акту, що призвів до загибелі людини".

Як повідомлялося, Нідерланди також вважають ексбойовика Володимира Цемаха одним із п'яти підозрюваних у справі про катастрофу MH17. 29 червня Цемаха заарештували на 60 діб, але 5 вересня звільнили з-під варти під особисте зобов'язання. 7 вересня його видали Росії в рамках обміну "35 на 35".

Австралія, Нідерланди і група депутатів Європарламенту просили Україну не обмінювати Цемаха на українських в'язнів Кремля. За словами президента Володимира Зеленського, перед видачею нідерландські слідчі все ж допитали підозрюваного. А після обміну прокуратура Нідерландів направила в РФ запит про видачу Цемаха.

Докладніше читайте у матеріалі Володимира Кравченка "За будь-яку ціну?".