РФ допомагала Трампу і заважала Клінтон на виборах в 2016 році – Сенат

09 жовтня 17:46

Комітет опублікував другу частину розслідування, яке він проводив по темі російського втручання у вибори президента США в 2016 році.

 

Комітет з розвідки Сенату США опублікував новий звіт, де вважає, що хакери з "Агентства інтернет-досліджень", хотіли вплинути на вибори 2016 року, зашкоджуючи репутації Хілларі Клінтон і допомагаючи Дональду Трампу, за вказівкою російської влади, повідомляє Politico посилаючись на доповідь.

В опублікованій другий частини доповіді підтверджуються попередні висновки дослідників і розвідників про те, що ферма тролів "Агентства Інтернет-досліджень", прагнула вплинути на президентські вибори в США в 2016 році, завдаючи шкоди кампанії Хілларі Клінтон на успіх і підтримуючи Дональда Трампа за вказівкою Кремля.

Наголошується, що в звіті описуються масштаби втручання Росії у вибори до 2016 року. Також підкреслюється, що перед виборами президента США 2020 року російська влада може спробувати вплинути на результати голосування.

"Настав час для Трампа припинити використовувати Twitter, щоб грати на руку нашим противникам. З кожним його неадекватним повідомленням, Трамп просуває іноземні інтереси, розділяючи американське суспільство", - зазначив один з чиновників Комітету з розвідки Сенату США.

У зв'язку з цим група під керівництвом Республіканської партії виклала рекомендації про те, як законодавці, федеральний уряд і технологічні компанії можуть боротися з майбутнім втручанням.

Комітет закликав майбутніх учасників президентської гонки 2020 року та їх кампанії, більш скрупульозно досліджувати інформацію, якою вони діляться в соціальних мережах, щоб запобігти поширення пов'язаної з виборами дезінформації.

Крім того, у доповіді міститься заклик до технічних фірм надавати більше інформації державним органам, щоб перешкодити зусиллям по дезінформації за кордоном, а законодавцям розглянути законодавство, що сприяє такого обміну. Документ також закликає виконавчу владу створити міжвідомчу цільову групу, що займається моніторингом та запобіганням спроб втручання у вибори з боку іноземців в Інтернеті.

За даними комітету, втручання здійснювалося "Агентством Інтернет-досліджень", яке знаходиться в Санкт-Петербурзі і належить наближеного до Кремля бізнесменові Євгену Пригожину.

На офіційному рівні Росія заперечує всі звинувачення у втручанні у вибори президента США 2016 року.

У середині липня офіс спеціального прокурора Роберта Мюллера розкрив схему злому російськими хакерами виборчої системи США для втручання у вибори 2016 року.

13 липня Міністерство юстиції США висунула офіційні обвинувачення 12 співробітникам військової розвідки Росії за втручання у вибори президента США. Російських спецслужбістів звинуватили у зломі електронної пошти керівництва Демократичної партії.

У ФБР заявили про те, що наполягатимуть на екстрадиції обвинувачених. У Росії продовжують заперечувати втручання у вибори президента США.