Швейцарія відклала підписання угоди з ЄС

19 червня 12:27

Відносини між ЄС і Швейцарією регулюють понад 100 двосторонніх угод, які Брюссель хоче замінити одним договором.

 

Політична система Швейцарії вимагає більше часу для досягнення консенсусу з Європейським Союзом про умови нової угоди. Про це заявив міністр закордонних справ країни Ігнаціо Кассіс, передає агентство Reuters. Відносини між ЄС і Швейцарією регулюють понад 100 двосторонніх угод, які Брюссель хоче замінити одним договором.

Цього тижня швейцарський уряд прострочив дедлайн, поставлений Брюсселем, на схвалення договору, який сторони обговорюють вже впродовж чотирьох років.

Єврокомісія пригрозила в такому випадку не продовжувати після середини 2019 визнання швейцарських правил фондових бірж, які дозволяють інвесторам з ЄС торгувати в Швейцарії. Швейцарський сектор медичних технологій може відчути наслідки, оскільки Брюссель затягує зусилля щодо оновлення взаємного визнання промислових стандартів в цьому секторі, що затрудняє експорт. Швейцарські вчені також можуть бути виключені з дослідницьких програм ЄС.

Ще більше розбіжностей між нейтральною Швейцарією і її найбільшим торговим партнером ще попереду, якщо до моменту закінчення терміну повноважень нинішнього складу Європейської комісії 31 жовтня не буде досягнуто жодної домовленості щодо угоди, до якої Брюссель прагнув протягом десятиліття.

Кассіс сказав, що швейцарський уряд не поспішатиме з підписанням угоди.

"Ми прийняли дуже чіткі рішення і досягли прогресу в цій справі, але темп, якого вимагає ЄС, не відповідає можливостям прямої демократії, як Швейцарія", - сказав Кассіс швейцарській телерадіокомпанії SRF в інтерв'ю з Москви.

"В результаті ми скажемо: ми зрушили, і ми очікуємо, що Європейський союз буде рухатися", - зазначив він, маючи на увазі швейцарську систему надання виборцям остаточного слова з усіх важливих питань, адже існує перспектива, що вони відкинуть договір.

Угода мала бути підписана ще на початку року, але влада Швейцарії заявила, що договір може підірвати високу заробітну плату і умови праці в країні. Згідно з проектом, Швейцарія автоматично адаптує свої правила міграції та соціального забезпечення до законодавства ЄС.