Слова Трампа про пом'якшення санкцій проти Ірану обвалили ціни на нафту

12 вересня 07:20

Ціна слова президента завжди дуже висока

 

Будь-яке слово, сказане лідером країни, має наслідки. А якщо країна - наддержава, то можна уявити резонанс.

Вартість ф'ючерсів на нафту марки Brent впала до 60,99 долара за барель. Про це свідчать дані торгів лондонській біржі ICE 11 вересня.
Так, у середу ціна на нафту впала на 3% за сім хвилин, знизившись із 62,32 долара за барель о 18:40 за київським часом до 60,64 долара о 18:47.
Аналітики пов'язують таке стрімке падіння із заявою президента США Дональда Трампа про можливе пом'якшення санкцій проти Ірану.
Нагадаємо, із квітня 2019 року стосовно республіки діє введене США нафтове ембарго, в результаті якого видобуток нафти у країні знизився до 40%.
Раніше повідомлялося, що 10 вересня ціна нафти марки Brent вперше з 1 серпня піднялася вище 63 доларів за барель.

Наприкінці червня США запровадили санкції проти верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї і його адміністрації. Міністр фінансів США Стівен Мнучин тоді сказав, що розпорядження, підписане Дональдом Трампом, заблокує мільярди додаткових доларів іранських активів, що призведе до подальшого стиснення країни на тлі загострення напруженості у відносинах з Вашингтоном.

До цього США також неодноразово запроваджували проти Ірану санкції, наносячи удари у першу чергу у його основну статтю доходу – нафтоторгівлю. Проте ні до яких рішучих успіхів дії Вашингтона не привели – Іран, як і раніше, сильний, налаштований антиамериканськи і готовий до опору.

Детальніше про конфлікт між США та Іраном читайте у матеріалі Віталія Федяніна "Міна в Затоці" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".