США можуть відстрочити підвищення мит на китайські товари ще на 60 днів

14 лютого 10:23

Спочатку дедлайн для вирішення спірних питань і підписання угоди було встановлено на 1 березня. З цього числа мита на китайські товари на $ 200 млрд мали зрости з нинішніх 10% до 25%.

 

Президент США Дональд Трамп розглядає можливість перенесення строку введення підвищених мит на китайські товари на 60 днів. Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на інформовані джерела. Спочатку дедлайн для вирішення спірних питань і підписання угоди було встановлено на 1 березня, оскільки з цього числа мита на китайські товари на 200 мільярдів доларів мають зрости з нинішніх 10% до 25%.

Про можливість перенесення крайнього терміну щодо підписання угоди Трамп заявив у вівторок.

"Якщо ми будемо близькі до угоди, я можу дозволити їй трохи зміститися в часі", - сказав він.

За даними Bloomberg, китайська сторона пропонувала відкласти введення підвищених мит на 90 днів, але Вашингтон відмовився від такого варіанту.

У четвер у Пекіні розпочався черговий раунд дводенних китайсько-американських переговорів щодо торгових спорів. Китайську делегацію очолює віце-прем'єр Держради Китаю Лю Хе, з американської сторони в них беруть участь торговий представник США Роберт Лайтхайзер і міністр фінансів Стівен Мнучин.

Трамп заявив журналістам у Білому домі, що попередні переговори, які почалися в понеділок, "йдуть дуже добре", зазначивши, що китайська сторона "демонструє нам приголомшливу повагу".

"Китайсько-американські відносини у всьому залежать від двох лідерів. В кінцевому підсумку Сі та Трамп прийдуть до угоди, а, може, й ні", - написав Трамп в Twitter в середу.

Раніше Трамп підкреслював, що жодної остаточної угоди не буде, поки він зустрінеться з Сі. Місце і строки проведення зустрічі поки обговорюються.

Останнім часом президент США неодноразово заявляв про прогрес у переговорах з Китаєм з торгівлі і говорив, що майбутня угода, якщо буде укладена, стане наймасштабнішою в історії. Також він зазначав близькість своїх відносин з Сі.

Під час переговорів США наполягають на скороченні субсидій китайським державним компаніям, підвищення рівня захисту інтелектуальної власності американських компаній, що працюють в Китаї.

Торгова війна почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон прийняв рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, зокрема, з Китаю. На саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі Трамп і Сі погодилися на перемир'я в торговій війні, домовившись відкласти до березня 2019 введення нових торгових мит.