США підпише валютний пакт з Китаєм — Bloomberg

10 жовтня 12:20

Адміністрація президента США Дональда Трампа обговорює можливість укласти з Китаєм валютне угоду. Це перша особиста зустріч високопоставлених чиновників двох країн з липня 2019 року.

 

Білий дім розглядає можливість укладення раніше узгодженого валютного пакту з Китаєм в рамках угоди про дострокове збір врожаю, який може стати причиною для призупинення підвищення мит на наступному тижні. Вашингтон припускає, що воно увійде в "першу фазу" торгової угоди з Китаєм, пише Bloomberg.

Як зазначає видання, делегація китайських парламентерів на чолі з віце-прем'єром Лю Хе прибула до Вашингтона, щоб відновити торговельні переговори з торговим представником США Робертом Лайтхайзером і міністром фінансів Стівеном Мнучином.

Ще в лютому 2019 року сторони вже прийшли до угоди про стабілізацію курсу юаня, проте міністр фінансів США тоді не розкривав ніяких подробиць, хоча і назвав домовленість "найсильнішою" в історії. Втім, пізніше торговельні переговори з КНР були зірвані, пояснює агентство.

Передбачається, що після укладення угоди по валюті сторони зможуть провести переговори щодо інших ключових питань, серед яких права на інтелектуальну власність і примусова передача технологій.

Це перша особиста зустріч високопоставлених чиновників двох країн з липня 2019 року.

Згідно з заявою Лайтхайзера, валютний пакт залежить від загальної домовленості: "Угоди з чого бути не може, поки не буде досягнуто згоди по всьому. Але реальність полягає в тому, що ми витратили багато часу на валюту, і це питання здійснимо".

Як повідомлялося раніше, 15 жовтня США запланували підвищити мита до 25% на китайський імпорт на суму близько 250 млрд доларів. Додаткові мита набудуть чинності 15 грудня.

З 1 вересня почали діяти 5% мита Китаю на імпортовану із США сиру нафту, а також на ряд інших товарів загальною вартістю понад 75 млрд доларів.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп анонсував торговельну угоду з Китаєм, зіславшись на те, що він назвав зростаючим економічним тиском на Пекін і втратою робочих місць в Китаї.

Торгова війна між Китаєм і Сполученими Штатами почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон прийняв рішення підвищити мита на алюміній і сталь з ряду країн, в тому числі з КНР. На саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі Дональд Трамп і Сі Цзіньпін погодилися на перемир'я в торговельній війні, домовившись відкласти до березня 2019 року введення нових торгових мит.

Детальніше про торгову війну між двома наддержавами читайте в матеріалі Олексія Їжака ""Холодна" війна з "гарячими" зіткненнями" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".