Туск запропонує план щодо гнучкого продовження термінів Brexit — ЗМІ

05 квiтня 11:41

Такий план допоможе уникнути необхідності давати Великій Британії відтермінування кожні кілька тижнів, вважає глава Євроради.

 

Голова Європейської ради Дональд Туск готовий запропонувати ЄС надати Великій Британії "гнучке" продовження термінів Brexit на рік. Про це повідомляє телеканал BBC з посиланням на джерела.

Згідно з його планом, Велика Британія зможе покинути ЄС і до закінчення цього терміну в разі, якщо її парламент схвалить угоду з Брюсселем.

Туск планує сказати лідерам ЄС на саміті з Brexit 10 квітня, що такий план допоможе уникнути необхідності давати Великій Британії відстрочку кожні кілька тижнів, зазначає газета The Guardian.

Для реалізації плану необхідна підтримка всіх 27 країн, що залишаються в ЄС після Brexit.

У британських ЗМІ пропозицію Туска отримало назву flextension, складене зі слів "гнучкий" і "продовження".

Туск має намір створити максимально гнучкі умови для Великої Британії, щоб Лондон не міг стверджувати, що Брюссель загнав його в пастку, зазначає The Guardian.

Така пропозиція, зазначає газета, може викликати заклопотаність у ряді країн ЄС - європейські політики можуть бути незадоволені тим, що з продовженням Brexit Велика Британія отримає можливість продовжувати впливати на довгострокові плани ЄС.

Якщо Брюссель застосує план Туска, Велика Британія братиме участь у виборах до Європарламенту 23 травня, але її євродепутати складуть свої повноваження, як тільки вона вийде з ЄС. За даними газети, місця британських депутатів займуть депутати з залишаються країн ЄС.

Хоча можливість перенесення Brexit на тривалий термін і турбує європейських політиків, вони, як і багато британських депутатів, дуже побоюються наслідків виходу Великої Британії з ЄС без угоди з Брюсселем. Така ситуація, на їхню думку, створить проблеми для бізнесу.

Європейський Союз в середу повідомив, що готовий запропонувати прем'єр-міністру Великої Британії Терезі Мей тривале відтермінування Brexit до січня або квітня 2020 року - про коротку відстрочку мови поки не йде. Один з чиновників ЄС пояснив, що в Брюсселі готові до продовження термінів реалізації Brexit "ще на один рік", якщо все йде до виходу Великої Британії з Євросоюзу без угоди. При цьому британська сторона повинна дотримуватися суворих умов, включно із проведенням в травні виборів до Європейського парламенту. Мей продовжує сподіватися уникнути участі у виборах і розраховує на короткочасну відстрочку Brexit - до 22 травня. За її словами, це оптимальний термін для досягнення консенсусу щодо умовам Brexit з лідером опозиції в парламенті Джеремі Корбіним. Його підтримка необхідна Мей для затвердження парламентом її угоди про Brexit, яку депутати вже тричі відхилили. Напередодні вона визнала, що Великій Британії знову необхідно перенести дату виходу з ЄС, який мав відбутися 12 квітня.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель підкреслила, що працюватиме "до останньої години", щоб забезпечити належний Brexit, але підкреслила, що "ці рішення повинні бути досягнуті перш за все в самій Британії".

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Велика Британія не отримає жодних додаткових коротких відстрочок Brexit, якщо її парламент не ратифікує угоду про вихід до 12 квітня.

У понеділок, 1 квітня, британський парламент розглядав чотири альтернативних варіанти Brexit: за першим з них Британія виходить з ЄС, але залишається у Митному Союзі, за другим залишається не тільки у МС, але й членом внутрішнього ринку Євросоюзу. Ще два варіанти передбачали проведення додаткового референдуму щодо Brexit. Після дебатів депутати нижньої палати відхилили усі чотири варіанти. До цього, 29 березня, їхньої підтримки не знайшли ще вісім варіантів виходу країни з Європейського союзу.

Детальніше про процес виходу Великої Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Острів невизначеності" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".