У Білорусі відбуваються дострокові парламентські вибори

17 листопада 11:02

Депутати нижньої палати Національних зборів обиратимуться лише по одномандатних виборчих округах.

 

У Білорусі в неділю, 17 листопада, розпочалися дострокові парламентські вибори, повідомляє "Радіо Свобода". Депутатів Палати представників – нижньої палати Національних зборів – обиратимуть лише по одномандатних виборчих округах.

Виборчі дільниці в країні відкрилися о 8:00 за місцевим часом і працюватимуть до 20:00. Загалом відкрито близько шести тисяч дільниць для голосування, зокрема 46 іноземних.

Цього разу участь у виборах беруть 560 зареєстрованих кандидатів, 110 з них стануть депутатами Палати представників. Частина кандидатів є висуванцями від трудових колективів, як у часи СРСР, а також політичних партій. Однак жодних партійних списків на виборах у Білорусі ніколи не було.

Обраним вважається кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів. Вибори визнаються такими, що відбулися, якщо в голосуванні взяла участь понад половина виборців округу, внесених у списки. На нинішніх виборах зможуть проголосувати понад 6,5 мільйонів громадян Білорусі.

Вибори до парламенту Білорусі мали відбутися в наступному році. Однак 6 серпня президент Олександр Лукашенко підписав укази про проведення виборів восени: 7 листопада – до Ради Республіки, 17 листопада – до Палати представників.

Наступного року в Білорусі відбудуться вибори глави держави. В історії суверенної Білорусі це вже шості парламентські вибори. Після 1995 року жодні не були визнані ОБСЄ як вільні та демократичні.