У Британії відкрився саміт G8: лідери країн "Великої вісімки" будуть вирішувати долю Сирії

17 червня 19:37

Головною темою переговорів лідерів США, Японії, Німеччини, Великобританії, Франції, Італії, Канади, Росії і представників ЄС стане війна в Сирії.

 

На курорті Лох-Ерн у Північній Ірландії увечері 17 червня відкрився щорічний саміт лідерів "Великої вісімки" (G8), до якої входять США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія, Канада, Росія, а також представники Євросоюзу.

Зустріч глав індустріально розвинених країн триватиме два дні, протягом яких планується обговорити широкий спектр питань міжнародної безпеки та економіки. Головною темою у цьому році стане громадянська війна в Сирії і можливі шляхи виходу зі сформованої ситуації.

За словами господаря зустрічі британського прем'єра Девіда Кемерона, він хотів би, щоб ми змогли б подивитися один одному в очі, подолати перешкоди і розбіжності і зібрати політичну волю для вирішення поставлених перед нами проблем".

Втім, як очікується, переговори будуть напруженими - точка зору Москви на перспективи врегулювання сирійського суттєво відрізняється від американської, французької та британської.

У зв'язку з цим спостерігачі виявляють підвищений інтерес до російської делегації, очолюваної президентом РФ Володимиром Путіним.

Планується, що він проведе переговори зі своїми колегами як у двосторонньому форматі, так і за загальним столом. На думку багатьох фахівців, від результату цих переговорів багато в чому залежатиме подальший розвиток ситуації в Сирії і навколо неї.

Безпосередньо перед початком саміту Росія заявила, що накладе вето на будь-яку резолюцію ООН, що авторизує створення над Сирією "безполітної зони". Крім того, Москва виступила з різким засудженням рішення низки країн Заходу (включаючи США) почати постачання зброї сирійським повстанцям.

Володимир Путін зазначив, що в сирійському конфлікті "кров на руках з обох сторін", і застеріг Захід від підтримки сирійських повстанців, "які не тільки вбивають своїх ворогів, але і розкривають їх тіла і з'їдають їх нутрощі на очах у публіки і під камери". При цьому Росія, за його словами, цілком законно поставляє озброєння режиму Башара Асада.

Крім Сирії, лідери США, Великобританії та Євросоюзу збираються обговорити перспективи підписання широкої угоди про вільну торгівлю. Серед інших тем - глобальна боротьба з ухиленням від податків, створення умов для прискорення економічного зростання в світовому масштабі, а також боротьба з тероризмом.

З урахуванням вже стали традиційними протестів антиглобалістів і анархістів, в Північній Ірландії прийнято додаткові заходи безпеки. По периметру всього курорту Лох-Ерн протягнуто колючий дріт довжиною 6,5 км, висотою 3 метри. Під час саміту будуть нести чергування близько 8 тисяч поліцейських. !zn

Читайте також:

Спецслужби США шпигували за Дмитром Медведєвим

США озброять сирійських повстанців, посилаючись на застосування Асадом хімзброї

За два роки війни в Сирії загинуло майже 100 тисяч осіб, з них тисячі дітей

На Заході вважають, що в Сирії ведеться опосередкована війна між Росією і США