У Гімалаях безслідно зникли вісім альпіністів

01 червня 20:52

Альпіністів шукають вже тиждень, і немає ніяких слідів їх пересування.

 

В Гімалаях зникли вісім альпіністів - чотири британця, два американця, австралієць і їх провідник-індієць. Вони зникли тиждень тому під час експедиції в індійські Гімалаї.

Група намагалася піднятися на Східну Нандадеві, одну з найбільш високих і важкодоступних вершин Індії, висотою трохи більше 7400 метрів, уточнив місцевий магістрат району Уттаракханд, Віджай Кумар Джогданде, повідомляє CNN.

Зниклі вісім чоловік були частиною більш великої команди з 12 людей, яка вирушила з села Мунсіярі 13 травня. Але 12 днів тому, 25 травня, лише четверо з групи повернулися в базовий табір, розташований на висоті 6000 метрів над рівнем моря.

Компанія, яка організувала експедицію, почекала кілька днів після того, як решта членів команди не змогла прибути, перш ніж сповістити владу про їх зникнення 31 травня. Уточнюється також, що вже після повідомлень про зникнення, індійський провідник зв'язувався з індійською владою.

Три пошукових групи нині досягли першого базового табору, який знаходиться на 25 кілометрів нижче піку. Інша група, оснащена цивільними і медичними товарами, також знаходиться в дорозі. Очікується, що військовий літак буде відправлено завтра, щоб допомогти в рятувальних роботах.

Неясно, зникли альпіністи під час підйому або спуску, чи причина є інша причина їх зникнення.

Раніше повідомлялося про небувалий ажіотаж, пов'язаний з підкоренням найвищої вершини світу - Евересту. Довжелезні щільні черги людей товпляться від підніжжя до вершини. За даними Департаменту туризму Непалу, тільки за тиждень на Евересті загинули сім туристів. Двоє альпіністів загинули під час спуску з вершини. Так, 52-річна Калпана Дас померла під час спуску з вершини. Жінка загинула через черги, які утворилися біля вершини Евересту.

Ще один альпініст загинув на північному тибетському боці Евересту. Організатори експедиції повідомили, що 65-річний австрійський альпініст загинув під вершиною Евересту.