У Лондоні суд розгляне екстрадицію Ассанжа до США

24 лютого 04:00

Засновник WikiLeaks відбуває тюремний термін у Британії за порушення умов звільнення під заставу.

 

У суды Лондона в понеділок, 24 лютого, розпочнуться слухання щодо екстрадиції засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США. У Сполучених Штатах йому висунуты звинувачення, максимальне покарання за якими – 175 років позбавлення волі.

Зараз Ассанж відбуває 50-тижневий термін ув'язнення в Лондоні за порушення умов звільнення під заставу в 2012 році.

У США 47-річного Ассанжа звинувачують у змові з метою злому урядових комп'ютерних систем і порушенні закону про шпигунство. Йому пред'явили звинувачення по 17 пунктів.

Головне звинувачення пов'язане зі шпигунство і оприлюдненням секретних військових і дипломатичних документів Пентагону і Державного департаменту у 2010 році.

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа заарештували 11 квітня 2019 року в Лондоні за запитом США. 13 червня міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджид Джавід підписав дозвіл на екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США.

З 2012 Ассанж жив у посольстві Еквадору в Лондоні. До диппредставництва він прийшов після того, як суд звільнив його з-під варти після сплати застави.

Ассанж попросив політичного притулку в Еквадорі через загрозу екстрадиції до Швецію, де його звинуватили у зґвалтуванні і сексуальних домаганнях.

У 2017 році в Швеції закрили кримінальну справу проти Ассанжа.