У нас залишилося менше 8 років на порятунок планети: повний текст виступу Грети Тунберг в Давосі

21 сiчня 15:39

Це був перший виступ активістки на ВЕФ-2020

 

Екоактивиістка і Людина року за версією журналу Time Грета Тунберг виступила на відкритті Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі. Грета Тунберг повернулася в Давос у вівторок, через рік після того, як закликала ділову і політичну еліту прокинутися і звернути увагу на кліматичні зміни.

За словами 17-лентней активістки, у нас залишилося менш як вісім років, щоб врятувати планету.

"Навіть зі зміною температури на 1 градус люди вмирають від зміни клімату", - сказала вона.

Організаторка шкільних акцій #FridaysforFuture сказала, що багатші країни повинні скоротити викиди до нуля набагато швидше.

Напередодні сесії, присвяченій зміні клімату, вона зачитала промову, в якій прозвучало її ключове послання: "Слухайте вчених і дійте прямо зараз".

Редакція DT.UA наводить повний текст промови Грети Тунберг, виголошеній під час панелі під назвою "Створення стійкого шляху до спільного майбутнього":

"Я ще виступлю пізніше сьогодні, тому я просто хочу скористатися цією нагодою, щоб ще раз нагадати всім про нашу нинішньої ситуацію.

У другому розділі на сторінці 108 звіті SR 1.5 IPCC, що вийшов у 2018 році, йдеться, що у нас буде 67-відсотковий шанс обмежити підвищення глобальної середньої температури до рівня нижче 1,5 градуса за Цельсієм. Станом на 1 січня 2018 року ми могли викинути близько 420 гігатонн вуглекислого газу.

І, звичайно ж, сьогодні ця кількість набагато нижча, бо ми виділяємо близько 42 гігатонн CO2 на рік, у тому числі землекористування. При сьогоднішніх рівнях викидів цей показник вуглекислого газу зникне менш ніж за вісім років. Ці цифри не чиїсь думки або політичні погляди. На даний момент - це найкраща доступна наука. Хоча багато вчених припускають, що ці цифри є дуже помірними, вони прийняті Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату.

І зверніть увагу, що ці цифри мають глобальний характер, проте ніхто нічого не говорить про аспекти справедливості, що абсолютно необхідно для того, щоб Паризька угода працювала в глобальному масштабі. А це означає, що більш багаті країни повинні скоротити викиди до нуля набагато швидше, а потім допомогти бідним країнам зробити те ж саме, щоб люди в менш благополучних частинах світу могли підвищити свій рівень життя.

Ці цифри також не включають більшість витків зворотного зв'язку, нелінійних точок і додаткового потепління, прихованого токсичним забрудненням повітря. Однак більшість моделей припускають, що майбутні покоління, проте, якимось чином зможуть вибрати сотні мільярдів тонн CO2 з повітря за допомогою технологій, яких не існує в потрібному масштабі. Можливо, це ніколи не вдасться.

Наш приблизний 67-відсотковий шанс - це найкраще, на що вказувала МГЕЗК. І тепер у нас залишилося менше ніж 340 гігатонн CO2 для справедливого розподілу.

І чому так важливо залишатися на температурі нижче 1,5 градусів за Цельсієм? Тому що через коливання температури навіть на 1 градус люди вмирають від кліматичних змін. Тому що саме цього вимагає об'єднана наука, щоб уникнути дестабілізації клімату, щоб у нас була найкраща можливість уникнути необоротних ланцюгових реакцій.

З минулого літа я озвучувала ці показники майже в кожному виступі. Але, чесно кажучи, не думаю, що колись бачила, щоб які-небудь медіа або представники влади розповідали про них. І про те, що ці цифри означають. Я знаю, що ви не хочете розповідати про це. Я знаю, що ви не хочете говорити про це, але запевняю вас, я буду продовжувати повторювати ці цифри, поки ви не почнете діяти".