У Польщі нагадали РФ, що вона допомогла розв'язати Другу світову війну

25 червня 17:51

Яцек Чапутович пояснив Лаврову, чому Росію не запросили на заходи, приурочені до 80-річчя початку Другої світової війни.

 

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович пояснив російському колезі Сергію Лаврову, чому Росію не запросили на вересневі меморіальні заходи до 80-річчя початку Другої світової війни. За словами Чапутовича, РФ не отримала і не отримає запрошення, адже відзначити дату хочуть "у європейському колі". Польський міністр також вказав на те, що в 1939 році саме Росія розв'язала руки Адольфу Гітлеру, передає Sieci.

"Запрошені натівські держави, держави Європейського Союзу та держави Східного партнерства. Ми хочемо відзначати цю дату у нашому, європейському колі. Також тому, що 1 вересня 1939 року Росія не була стороною війни, хіба що у контексті пакту Ріббентропа-Молотова, який у певному значенні розв'язав Гітлеру руки. Росія вступила у війну 17 вересня як союзник Гітлера, здійснивши агресію на Польщу. У січні 2020 року ми будемо святкувати 75 річницю визволення концтабору Аушвіц, у цьому випадку візит російської делегації буде прийнятним", - заявив Чапутович.

Він також повідомив, що під час травневих переговорів Лавров скаржився на знесення в Польщі пам'ятників, пов'язаних з Червоною армією.

"У відповідь я наголосив, що могили солдатів, цвинтарі ретельно охороняються і виникла думка, що, можливо, це потрібно чітко показати російським журналістам. Щодо символів комунізму, то ми маємо право їх усувати. Я заявив про готовність до розмов з Росією на тему історичних питань, щонайменше у межах комісії з важких питань, що майже не працює. З боку Росії, однак, немає достатнього відкриття з цього питання. Міністр Лавров порушив теж питання браку запрошення на вересневі урочисті заходи до 80-річчя початку Другої світової війни", - зауважив очільник польського МЗС.

У той же час Чапутович підкреслив, що "попри відмінності ми повинні розмовляти", і "деякі питання, можливо, вдасться розв'язати".

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда запросив президента України Володимира Зеленського відвідати Варшаву з візитом в день річниці початку Другої Світової війни. Зеленський зазначив, що "із задоволенням приймає запрошення президента Дуди".

Дуда заявив, що це перша зустріч з діючим Президентом України, і висловив сподівання, що спільними зусиллями вдасться досягти багато досягнень для двох народів. Дуда запевнив, що Польща продовжить підтримку зусиль України для відновлення територіальної цілісності і суверенітету в межах, визнаних світовою спільнотою.