У торгових переговорах США і Китаю досягнуто прогресу – Білий дім

06 квiтня 10:00

Трамп вважає, що країни близькі до того, щоб укласти угоду.

 

На черговому етапі переговорів США і Китаю у Вашингтоні сторони досягли прогресу з низки ключових проблем. Як повідомили в Білому домі, керівники, заступників міністрів і члени делегацій підтримуватимуть контакти для розв'язання невирішених питань.

У повідомленні наголошується, що на переговорах обговорювалися питання інтелектуальної власності, передача технологій під тиском, нетарифні бар'єри, сільське господарство, правова сфера тощо.

Напередодні президент США Дональд Трамп теж повідомив про те, що на переговорах вдалося досягти прогресу. За його словами, США і Китай близькі до того, щоб укласти угоду.

"Думаю, що протягом наступних чотирьох тижнів, можливо, раніше чи пізніше, чого б це не коштувало, може бути оголошено про щось монументальне", - сказав лідер США.

У свою чергу голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін також вважає, що на переговорах вдалося серйозно просунутися щодо тексту торговельної угоди, повідомляє агентство "Сіньхуа".

Торгова війна почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон прийняв рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, зокрема, з Китаю. На саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі Трамп і Сі погодилися на перемир'я у торговій війні, домовившись відкласти до березня 2019 року введення нових торгових мит.

28 лютого у Білому домі заявили про "величезний" прогрес у переговорах з Китаєм, зазначивши, що дві країни стоять на порозі історичної угоди.

Директор Дипломатичної академії імені Г. Удовенка при МЗС Сергій Корсунський пише, що безпрецедентне зростання військової та економічної могутності Китаю, здається, застало Вашингтон зненацька. Тепер адміністрація Трампа намагається стримати глобальну експансію Піднебесної будь-якими методами. Китай явно не збирається здаватися, і європейські партнери, з якими США мають напружені відносини, є відмінною можливістю для Пекіна диверсифікувати доступ до сучасного обладнання та технологій. Детальніше читайте в матеріалі "Європейська політика Пекіна" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".