У ЄС з'явився окремий "міні-Шенген"

10 жовтня 15:44

У планах країн учасників об'єднання усунути внутрішні мита і митні бар'єри, співпрацювати у транспортній сфері, а також налагодити спільну розробку та виробництво електромобілів.

 

У четвер, 10 жовтня лідери Сербії, Албанії та Північної Македонії підписали так звану угоду "міні-Шенген", яке було створено за зразком вільної від меж зони ЄС, що передбачає вільний рух людей, товарів, капіталів і послуг між трьома країнами, повідомляє Balkan Insight.

Офіційні особи трьох країн очікують, що інші шість країн Західних Балкан скоро приєднаються до цієї зони. Три балканські країни хочуть, щоб до 2021 року їх громадяни могли перетинати кордон лише за посвідченням особи.

Згідно з інформацією, дана ініціатива не означає відмови від членства в ЄС, а навпаки це прискорить просування вперед. У планах країн усунути внутрішні мита і митні бар'єри, співпрацювати у транспортній сфері, а також налагодити спільну розробку та виробництво електромобілів.

"Ми надсилаємо повідомлення про те, що політичні відносини в регіоні стають простіше, що Балкани - це вже не порохова бочка, а регіон стабільності, економічного розвитку, вірний європейської інтеграції і поліпшення стандартів своїх громадян", - зазначив прем'єр-міністр Північної Македонії Зоран Заев.

Всі три балканські країни прагнуть у майбутньому приєднатися до Європейського Союзу. Вони сподіваються, що угода допоможе прискорити економічне відновлення і збільшити іноземні інвестиції завдяки відкритим кордонам в той час, як процес розширення ЄС гальмується через Brexit та інші питання.