Уряд Сирії розгортає війська на кордоні, щоб зупинити наступ Туреччини

14 жовтня 14:19

Сирійські курди домовилися з урядом Башара Асада.

 

Сирійські курди, які раніше були союзниками США, домовилися з урядом Башара Асада, щоб той відправив свої війська на північ Сирії, щоб зупинити наступ Туреччини на курдів. Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Це сталося після того, як Вашингтон в неділю оголосив, що швидко виведе з півночі Сирії залишок своїх військових - близько 1000 військовослужбовців, які там залишалися.

Рішення Сполучених Штатів стало "ударом у спину" для курдів, тисячі яких загинули, коли боролися з терористами ИГИЛ з 2014 року в партнерстві з Вашингтоном.

У понеділок сирійські державні ЗМІ повідомили, що війська Башара Асада увійшли в Тель-Тамер, місто на стратегічно важливому шосе М4, яке проходить зі сходу на захід уздовж кордону з Туреччиною.

Високопоставлений курдський чиновник заявив, що відповідно до попередньої військової угоди з Дамаском, сирійські урядові війська повинні увійти в прикордонні райони від міста Манбиж на заході до міста Дерік, в 400 кілометрах на північний захід.

За словами курдів, угода обмежується розміщенням армії вздовж кордону, і обидві сторони обговорять політичні питання пізніше. Курди створили автономну адміністрацію на підконтрольній їм території, в той час як Асад прагне поширити свою владу на всій території Сирії.

Розгортання армії уряду Сирії допоможе сирійським курдам протистояти наступу Туреччини.

В той час, як війська США йдуть з лінії вогню, повернення сирійських солдатів на кордон з Туреччиною відкриває можливість більш широкого конфлікту, якщо сирійська армія вступить у пряму конфронтацію з турецькими військами, пише агентство.

Туреччина каже, що її операція на півночі Сирії спрямована на нейтралізацію курдського ополчення YPG, яке вона вважає терористичним.

Наступ Туреччини і виведення військ США викликали жорстку міжнародну критику, оскільки сирійські курди були головними союзниками Заходу в боротьбі проти ІДІЛ в Сирії.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди, очевидно, після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" й "Оливкова гілка".

Євросоюз, НАТО і Ліга рабських держав засудили Туреччини і закликав Анкару припинити операцію в Сирії.

Президент США Дональд Трамп публічно закликав Ердогана відмовитися від операції проти сирійської курдів і погрожував Туреччині санкціями, віддавши при цьому наказ про виведення американських військовослужбовців з прикордонного регіону. Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.

У грудні минулого року Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ із Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти терористичного угруповання "Ісламська держава". Вже у січні армія Туреччини завдала артилерійських ударів по районах на півночі Сирії, які знаходяться під контролем курдських Загонів народної самооборони YPG.

Опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар у спину". Американський військовий контингент діяв у тісному контакті із СДС, які воюють проти ІДІЛ і режиму Башара Асада. До складу СДС входять також курдські загони самооборони YPG, проти яких Туреччина провела серію операцій. Анкара вважає курдські формування в Сирії терористичними і звинувачує їх у підтримці сепаратистів з "Робітничої партії Курдистану".

Детальніше про наслідки турецької операції читайте у матеріалі Миколи Замікули "Ердоган знайшов "Джерело миру"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".