В Ірану вже 370 тонн надзбагаченного урану і Тегеран не має наміру зупинятися

14 серпня 07:21

Згідно з умовами ядерної угоді, Іран може мати лише не більше 300 кілограм урану, збагачених до 3,67%.

 

Тегеран заявив про наявність в країни вже 370 тонн урану, збагаченого до 4,5%, і повідомив про намір і далі розвивати і збільшувати темпи збагачення, повідомляє Deutsche Welle.

"Тегеран продовжує нарощувати обсяги урану, збагаченого вище рівня, закріпленого у міжнародних договорах, до яких приєдналася країна. Як повідомив у вівторок, 13 серпня, представник організації з атомної енергетики Ірану Бехруз Камалванді, на даний момент в країні є від 360 до 370 кілограмів урану, збагаченого до 4,5%", – сказано у повідомленні.

При цьому, згідно з умовами ядерної угоди, Іран може мати лише не більше 300 кілограм урану, збагачених до 3,67%.

Читайте також: Трамп вимагає від Франції не лізти в політику США по відношенню до Ірану

В 2018 році США в односторонньому порядку вийшли з ядерної угоди та запровадили проти Ірану санкції. У відповідь Тегеран почав прискореними темпами відновлювати свою ядерну програму.

Німеччина, Франція та Британія припускають, що через посилений санкційний тиск США на Іран цінність ядерної угоди ризикує бути зведеною до нуля, оскільки чим сильніше Вашигтон тисне на Тегеран, тим більше положень "ядерної угоди" відкидає останній. У зв'язку з цим у трьох столицях поставили вимогу продовження діалогу щодо відновлення або переукладання ядерної угоди та висловили занепокоєння зростанням напруженості у регіоні Перської затоки.

Детальніше про проблеми з контролем за ядерними випробуваннями читайте у статті Олексія Їжака "Невидимі ядерні випробування" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".