Вашингтон відклав введення нових мит до 15 жовтня

12 вересня 05:46

Трамп вважає це жестом доброї волі

 

У взаєминах Китаю і США намітилося крихке перемир'я. Дональд Трамп погодився відкласти підвищення мит на товари з Китаю. Правда, ненадовго.

Американська влада погодилася на два тижні відкласти підвищення мит на товари з Китаю вартістю 250 мільярдів доларів. Про це 11 вересня повідомив у Twitter президент США Дональд Трамп.

"На прохання віце-прем'єра Держради КНР Лю Хе, а також у зв'язку з тим, що 1 жовтня КНР буде відзначати 70-ту річницю свого заснування, ми погодилися в якості жесту доброї волі перенести підвищення з 25% до 30% мит на продукцію вартістю 250 мільярдів доларів з 1 на 15 жовтня", − написав американський лідер.

Раніше повідомлялося, що Китай вирішив зняти додаткові мита в 25% на 16 категорій товарів із США та Канади з 17 вересня.

Нагадаємо, 23 серпня Трамп оголосив, що з 1 вересня мита на китайські товари загальною вартістю 300 мільярдів доларів збільшаться з 10 до 15%, а з 1 жовтня мита на товари загальною вартістю 250 мільярдів доларів зростуть з 25 до 30%.

Все це він пояснив рішенням Китаю ввести мита на ввезення американських товарів на загальну суму 75 мільярдів доларів.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп анонсував торговельну угоду з Китаєм, пославшись на те, що він назвав зростаючим економічним тиском на Пекін і втратою робочих місць в Китаї. Проте в Китаї заяву Трампа про нещодавні торгові переговори спростували.

Торговельна війна між Китаєм і Сполученими Штатами почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон ухвалив рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, зокрема з КНР. На саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі Дональд Трамп і Сі Цзіньпін погодилися на перемир'я в торговельній війні, домовившись відкласти до березня 2019 року введення нових торгових мит.

Докладніше про торгову війну між двома наддержавами читайте в матеріалі Олексія Їжака ""Холодна" війна з "гарячими" зіткненнями" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".