ЄС розробляє суворі умови для тривалого відтермінування Brexit

03 квiтня 09:11

У Брюсселі розглядають перенесення Brexit до січня або квітня 2020 року.

 

Європейський Союз готовий запропонувати прем'єр-міністру Великої Британії Терезі Мей тривале відтермінування Brexit до січня або квітня 2020 року. Про це пише газета Financial Times. Один з чиновників ЄС пояснив, що в Брюсселі готові до продовження термінів реалізації Brexit "ще на один рік", якщо все йде до виходу Великої Британії з Євросоюзу без угоди. При цьому британська сторона повинна дотримуватися суворих умов, включно із проведенням в травні виборів до Європейського парламенту.

Мей продовжує сподіватися уникнути участі в виборах і розраховує на короткочасну відстрочку Brexit - до 22 травня. За її словами, це оптимальний термін для досягнення консенсусу щодо умов Brexit з лідером опозиції в парламенті Джеремі Корбіним. Його підтримка необхідна Мей для затвердження парламентом її угоди щодо Brexit, яку депутати вже тричі відхилили.

Напередодні вона визнала, що Великій Британії знову необхідно перенести дату виходу з ЄС, який повинен був відбутися 12 квітня.

У понеділок, 1 квітня, британський парламент розглядав чотири альтернативних варіанти Brexit: за першим з них Британія виходить з ЄС, але залишається в Митному Союзі, за другим залишається не тільки в МС, але і членом внутрішнього ринку Євросоюзу. Ще два варіанти передбачали проведення додаткового референдуму про Brexit. Після дебатів депутати нижньої палати відхилили всі чотири варіанти. До цього, 29 березня, їх підтримки не знайшли ще вісім варіантів виходу країни з Європейського союзу.

Детальніше про процес виходу Великої Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Острів невизначеності" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".