Євросоюз підписав угоду з Білоруссю про спрощення візового режиму

09 сiчня 03:20

Церемонія підписання відбулася в Брюсселі

 

Європейський союз підписав 8 січня угоду з Білоруссю про спрощення видачі віз та про реадмісію осіб, які перебувають без дозволу, повідомляє БЕЛТА.

Церемонія відбулася в Брюсселі. Від білоруської сторони підписи під угодами поставив міністр закордонних справ Володимир Макей. Євросоюз представляли заступник прем'єр-міністра - міністр внутрішніх справ Хорватії Давор Божинович (Хорватія зараз головує в Європейській раді) і європейський комісар з внутрішніх справ Ільва Йоханссон.

Перед підписанням Давор Божинович нагадав, що сторони вели переговори з 2014 року. За його словами, візова статистика говорить про міцні зв'язки між Білоруссю і ЄС: в 2018 році майже 700 тис. громадян подали заявки на отримання шенгенської візи, а понад 80% виданих віз були багаторазові. При цьому Білорусь - країна з одним з найвищих показників виданих шенгенських віз та з одним з найменших відсотків відмов.

ЄС пообіцяв не зволікати ратифікаційні процедури по підписаній у Брюсселі угоді з Білоруссю про спрощення візового режиму та реадмісію. Відповідну заяву зробила європейський комісар з внутрішніх справ Ільва Йоханссон під час підписання документів.

На її думку, угода буде сприяти встановленню тісніших зв'язків між ЄС і його сусідами по "Східному партнерству".

Держсекретар США Майк Помпео планує відвідати Білорусь, повідомляє видання Foreign Policy з посиланням на неназваних офіційних осіб у Вашингтоні.

"Офіційні особи США кажуть, що держсекретар Майк Помпео в січні відвідає Мінськ", - пише видання.

Візит стане першим візитом Держсекретаря США в історії незалежної Білорусі. Утім, через події в Іраку та напад на американську дипмісію в Багдаді усі заплановані поїздки перенесли на невизначений термін.