Зустрічі Трампа і Рухані не буде на ГА ООН – МЗС Ірану

16 вересня 12:19

Тегеран неодноразово відхиляв можливе проведення зустрічі між президентами.

 

Влада в Тегерані в понеділок заявила про те, що не буде зустрічі між президентом Ірану Хасаном Рухані і його американським колегою Дональдом Трампом на полях Генеральної Асамблеї ООН, повідомило іранське державне телебачення після того, як Білий дім у неділю залишив відкритою можливість потенційної зустрічі лідерів двох країн.

"Така подія не стоїть на нашому порядку денному, і вона не відбудеться. Така зустріч не відбудеться", - цитує агентство Reuters спікера МЗС Ірану Аббаса Мусаві.

Наголошується, що Тегеран неодноразово відхиляв можливе проведення зустрічі між Рухані і Трампом.

Раніше повідомлялося про те, що влада США запропонувала зустріч Трампа з Рухані напередодні зустрічі Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку.

Перед цим Міністерство фінансів США оголосило про внесення в санкційні списки, пов'язані з Іраном, 16 компаній та 9 фізичних осіб, а також 6 танкерів.

В 2018 році США в односторонньому порядку вийшли з ядерної угоди і ввели проти Ірану санкції. У відповідь Тегеран почав прискореними темпами відновлювати свою ядерну програму.

Німеччина, Франція і Британія припускають, що через посилення санкційного тиску США на Іран цінність ядерної угоди ризикує бути зведена до нуля, так як чим сильніше Вашингтон тисне на Тегеран, тим більше положень "ядерної угоди" відкидає останній. У зв'язку з цим у трьох столицях зажадали продовження діалогу щодо відновлення або переукладання ядерної угоди і висловили занепокоєння зростанням напруженості в регіоні Перської затоки.

Детальніше про проблеми з контролем над ядерними випробуваннями читайте у статті Олексія Їжака "Невидимі ядерні випробування" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".