Осучаснення пенсії

Автор : Юлія Дузь
22 березня 16:44

На які зміни можуть розраховувати пенсіонери у 2019 році?

 

Весни 2019 року чекали всі пенсіонери.

І не лише тому, що 31 березня вони, як і всі українці, мають учергове зробити свій вибір у бік "гарантованого" поліпшення, а ще й тому, що віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко анонсував осучаснення пенсій з березня цього року.

Треба прямо сказати, що всі питання, пов'язанні з пенсійною реформою в нашій країні, є складними для розуміння не лише пенсіонерами, а й більшістю юристів, оскільки формули розрахунку пенсій, які, здавалося б, мали бути сталими і простими, в реальності на законодавчому рівні щорічно змінюються. Тож спробуймо віднайти гривневий еквівалент у понятійному складі осучасненої пенсійної реформи.

На сьогодні в Україні розрахунок пенсії здійснюється за єдиною для всіх пенсіонерів формулою:

Розмір пенсії = Сз × Ікз × Кс, де

Сз - розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії.

Ікз - індивідуальний коефіцієнт заробітної плати, який є співвідношенням розміру отримуваного доходу до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески.

Кс - коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості місяців стажу роботи на величину оцінки одного року страхового стажу.

Відповідно такий складник вказаної формули як Сз є змінним і перебуває у прямій залежності від щорічного державного бюджету.

При цьому два інші складники формули прямо залежать тільки від тривалості місяців роботи, заробітної плати та сплаченого єдиного соціального внеску, мінімальний розмір якого також прямо співвідноситься з розміром мінімальної заробітної плати, визначеної щорічним бюджетом країни.

Тож якщо плануєте вихід на пенсію в 2019 році, маєте звернути увагу на такі цифри: розмір середньої заробітної плати за останні три роки (2016-2018) становить: (4482,35 грн + 6273,45 грн + 7810,88 грн)/3 = 6188,90 грн.

Коефіцієнт вартості року страхового стажу в 2019 році, який береться в розрахунок Кс, становитиме 1%.

Для того щоб розрахувати приблизний розмір пенсії, потрібно з'ясувати, чи маєте ви право на пенсію за віком.

Пенсійний вік в Україні для чоловіків і жінок зашився незмінним - 60 років.Проте не кожен пенсіонер у свої 60 зможе вийти на пенсію, і все це через істотні зміни в обчисленні страхового стажу.

Так, для виходу на пенсію в 2019 році за віком (60 років) у пенсіонера має бути страховий стаж від 25 років. Кожного наступного року цей стаж збільшуватиметься на 1 рік.

Відповідно до умов реформи страховий стаж має становити 35 років, до якого заплановано дійти у 2028 році.

У 63 роки можуть вийти на пенсію ті, у кого є 15 років страхового стажу станом на 1 січня 2018 року.

У 65 років вийти на пенсію зможуть особи, які станом на 1 січня 2019 року матимуть від 15 до 16 років страхового стажу.

Якщо особа досягне 65-річного віку, але не матиме 15 років страхового стажу, то їй буде призначено не пенсію, а державну соціальну допомогу.

Для жінок перехід на 60-річний пенсійний вік іще триває, тому в 2019 році жінки мають право виходити на пенсію у віці 59 років, у 2020-му - 59,5 і лише у 2021-му - 60 років.

Якщо з пенсійним віком усе більш-менш зрозуміло, то з обчисленням страхового стажу маємо проблему, в якій опинилася значна кількість активно працюючого населення, що впродовж десятків років отримувало заробітну плату "в конвертах" і не сплачувало єдиного соціального внеску. Навіть станом на сьогодні кожен, хто замислюється про прийдешню старість, воліє сплачувати мінімальний ЄСВ (станом на 2019 рік становить 918,06 грн) і отримувати офіційно мінімальну заробітну плату, а не прямо пропорційний до реального заробітку внесок у розмірі 22%.

Також для тих, хто ще не втратив надії на неньку Україну, забувши про "згорілі" заощадження в банках, можуть із 1 січня 2019 року долучитися до накопичувальної системи загальнообов'язкового пенсійного страхування. Не брати участі в накопичувальній системі можуть ті застраховані особи, яким станом на 1 січня 2019 року залишилося менше ніж десять років до досягнення пенсійного віку.

Усі, хто не ризикнув, повинні детально розібратися з обчисленням страхового стажу, мінімальним і максимальним розміром пенсії та соціальної допомоги.

Детально розрахувати свій страховий стаж можна у відповідному територіальному пенсійному відділенні. І якщо виявиться, що в майбутнього пенсіонера до потрібного стажу не вистачає років, то їх можна з легкістю докупити: 1 рік коштуватиме близько 16896,00 грн.

Тож вибір є завжди: або треба продовжувати працювати, розплачуючись додатковими роками праці за роки життя із заробітною платою "в конвертах", або ж за зароблені "в конвертах" кошти докупити собі кілька років стажу, або ж ризикнути і долучитися до накопичувальної системи загальнообов'язкового пенсійного страхування.

Якщо ж працювати вже не хочеться або немає сил і здоров'я, то доведеться втішитися мінімальним розміром пенсії або соціальною допомогою від держави.

Так, у період з 01.01.2018 року до 31.12.2020-го непрацюючим особам, які досягли встановленого пенсійного віку і мають страховий стаж не менше ніж 15 років, але не отримали права на пенсійні виплати, може бути надана тимчасова державна соціальна допомога. Така допомога надаватиметься до набуття права на пенсію за віком і в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Оскільки в Україні залишилося ще чимало нерозмитнених автомобілів на єврономерах, то з періодичністю раз на п'ять років наші пенсіонери можуть розраховувати й на деякі одноразові доплати. Так, тим пенсіонерам, які мають повний страховий стаж (35 років - чоловіки, 30 років - жінки, а для пенсій, призначених до 1 жовтня 2011 року, 25 років - чоловіки, 20 років - жінки) і в яких розмір пенсії не перевищує 1669,20 грн (40% від мінімальної заробітної плати 4173 грн), виплачується одноразова доплата до пенсії в сумі 2410,17 грн. Така доплата здійснюватиметься рівними частинами (по 1205,09 грн) у березні й квітні 2019 року.

Також із 1 березня 2019 року проводиться автоматичне перерахування пенсій, для чого пенсіонерам не потрібно особисто звертатися до пенсійних відділів і писати окремі заяви. У подальшому планується, що відповідні перерахунки здійснюватимуться автоматично й щорічно. Таке осучаснення пенсій стосується всіх без винятку українців: тих, хто отримує пенсію за віком; у зв'язку з інвалідністю або втратою годувальника; за вислугу років та ін.

Отож мінімальний розмір пенсії станом на 2019 рік має бути таким: 1497,00 грн - з 01.01 до 01.07; 1564,00 грн - з 01.07 до 01.12; 1624,00 грн - з 01.12.

Якщо ж говорити про військовослужбовців, то для них перерахунок пенсій буде індивідуальним і залежатиме від стажу та розміру грошового забезпечення. Розпочате збільшення пенсій не припинятиметься, після чого вони мають зрости ще на 62%.

Фактично 2019 рік можна охарактеризувати як рік "показового" для держави осучаснення пенсій, яким більше пишаються автори виборчих кампаній, ніж відчувають у гаманцях пенсіонери. Оскільки всі перерахунки мають бути автоматичними, то вже з квітня 2019 року кожен пенсіонер зможе пересвідчитись у дотриманні обіцянок, а в разі якщо пенсія залишилася незмінною, доведеться телефонувати до територіальних пенсійних відділів і з'ясовувати причини її незбільшення.

Принаймні тішить те, що у вирішальні для держави моменти в її "кишенях" завжди знаходиться тисяча, а то й дві гривень для боротьби з тотальною бідністю її населення.

Незмінним залишається одне - недовіра громадян до своєї держави, яка свідомо змушує їх обирати заробітну плату "в конвертах", заощадження "під матрацом", а не в банківських установах, з надією, що наші діти нас прогодують.