«Росатом» має намір протидіяти будівництву в Україні заводу Westinghouse

Поділитися
Російська держкорпорація «Росатом» має намір протидіяти будівництву в Україні заводу з виробництва ядерного палива за технологіями компанії Westinghouse Electric Company.

Російська держкорпорація «Росатом» має намір протидіяти будівництву в Україні заводу з виробництва ядерного палива за технологіями компанії Westinghouse Electric Company.

Про це йдеться в проекті «Плану заходів щодо дій відносно України після 15 липня 2009 року при непідписанні довгострокового контракту на постачання палива після 2010 року», текст якого має в своєму розпорядженні «Дзеркало тижня».

«Довгостроковий контракт і протидія будівництву в Україні заводу за технологіями Westinghouse, незалежно від стратегії і тактики подальших дій, повинні залишатися пріоритетними завданнями російської атомної галузі в Україні. Від їх виконання безпосередньо залежатиме обсяг подальшої присутності держкорпорації «Росатом» на українському і європейському ринках», - йдеться в документі.

Крім того, згідно розробленого плану, «Росатом» має намір обмежити можливості України щодо створення резерву ядерного палива за рахунок поставок в 2010 році. При цьому дії російської госкорпорації, згідно документу, повинні бути націлені на вибір Україною російських технологій для будівництва виробництва ядерного палива. А також на підписання довгострокового контракту до 2020 року для фіксації ринку ядерного палива України за російським постачальником в обсязі твердих зобов'язань не менше 12 енергоблоків.

У документі йдеться, що найбільш швидке і ефективне вирішення вище вказаних завдань може бути досягнуте, зокрема, за рахунок проведення комплексу заходів з підключенням політичного ресурсу Росії.

Російська сторона також планує чинити тиск на Україну через комерційні інструменти, включаючи питання про використання при виготовленні тепловидільних збірок природного урану українського походження.

Ще одним інструментом впливу на Україну, згідно документу, стане використання публікації і тиражування в українських, російських і зарубіжних ЗМІ коментарів експертів і політиків про причини чергового зриву строків підписання довгострокового контракту і документа про створення в Україні виробництва ядерного палива.

Докладніше читайте в статті Ольги Кошарної «План «понуждения» до співпраці» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі