Фірташ планує зайти в «Надра» через CentraGaz?

Поділитися
Потенційним інвестором банку «Надра» є австрійська компанія CentraGaz Holding AG, що належить до Group DF і володіє, згідно інформації, розміщеної на її сайті, 50%-м пакетом в «Росукренерго»...

Потенційним інвестором банку «Надра» є австрійська компанія CentraGaz Holding AG, що належить до Group DF і володіє, згідно інформації, розміщеної на її сайті, 50%-м пакетом в «Росукренерго». Про це йдеться в копії листа Міністерства фінансів з посиланням на лист НБУ (№ 22-106/281-5588 09.04.2010), що є у розпорядженні «Дзеркала тижня».

За даними НБУ, регулятивний капітал банку «Надра» на сьогодні складає мінус 1,7 млрд. грн., а його адекватність дорівнює 0%. Для повернення адекватності капіталу банку «Надра» до нормативного рівня в 10% в банк необхідно влити майже 10 млрд. грн.

Половину з цих коштів НБУ пропонує внести державі, ще половину – приватному інвестору, яким виступає афілійована з Group DF компанія CentraGas Holding AG.

Зазначена сума необхідної докапіталізації банку «Надра» може бути серйозно занижена. Згідно звіту адміністратора банку, частка проблемних кредитів (субстандартних, сумнівних і безнадійних) в портфелі «Надра» складає 38,8% (співставна з аналогами повноцінно працюючих найбільших «дочок» іноземних банків). З держустанов цей показник сьогодні кращий тільки у Укрексімбанку (27,1%). В Ощадбанка він складає 62,8%, а у банків, що пережили націоналізацію, частка «проблемки» набагато вища: у «Родовід Банка» — 70,8%, банка «Київ» — 74,9%, Укргазбанка — 76,2%.

Водночас, згідно звітності CentraGas Holding AG, автрійська компанія не володіє достатніми коштами для сплати необхідних 5 млрд. грн.

Докладніше читайте в статті Олександра Дубинського і Юрія Сколотяного «Гроші з «надр» України» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі